בין אדם לחברו

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 01/10/02 13:08 כה בתשרי התשסג

שאלה

בס"ד

שלום!

מה דעת כבוד הרב:

א.ראובן שצעק על שמעון, אך שניה אחרי הצעקות היה לשמעון טלפון, ובגלל הטלפון שמעון כבר שכח/ לא שם לב על מה שהיה. ולא "הספיק" להתעצבן ולכעוס חזרה.

האם לראובן יש חובה לבקש משמעון סליחה?

או שיש חובה על ראובן רק לעשות תשובה בינו לבין עצמו, ובינו לבין בורא עולם. ?

ב. שמעון שאל את ראובן : "מה עשית היום?" ענה ראובן בבטחון ובודאות , "ב 9:00 היתי אצל פלוני אצל פלוני, וב 10:00 אצל אלמוני וכו',

והאמת היא שראובן לא היה בטוח בזמנים שאמר , אלא ניחש בערך מתי היה כל דבר. (אך ראובן סיפר את הסיפור כולו בטון ודאי, בטון ברור, ולא מגומגם) האם יש בזה איסור הונאת דברים? או שקר?

יש להעיר שמדובר כאן בסתם שיחה יומית בין חברים!

ג לאחר שנפרדו לשלום, התברר לראובן שטעה בזמנים שאמר לשמעון. האם על ראובן מוטלת חובה להודיע לשמעון שטעה בזמנים שאמר לו או לא?

ד. בהל' לשה"ר: אם ובנה נסעו בכביש בינערוני,

בדרך ביקש הבן לנהוג ברכב. על כן עצרו בצד הדרך (בשוליים), והחליפו ביניהם. כך שהבן- הוא הנהג. והאם יושבת לידו.

יצא הבן מהשוליים , כנראה בלי להסתכל ומכונית התנגשה בעוצמה רבה ברכבם, והאם נהרגה! (הבן יצא חי)

כעת כולם ודאי מדברים על הסיפור הטראגי, האם מותר לספר את הסיפור הזה- : שהבן הוא זה שרצה מאד לנהוג , והוא זה שיצא בלי להסתכל כנראה, והוא זה שעשה את התאונה. האם יש בזה לשון הרע

על הבן? (כמובן שהשאלה מדברת כשהמספר אומר את הסיפור עם שמות, ויודעים בדיוק במי מדובר)

תודה!!

תשובה

בס"ד

א- לראובן יש חובה לבקש משמעון סליחה. ויש לו גם חובה לעשות תשובה בינו לבין עצמו, ובינו לבין בורא עולם.

ב- לא כיון שכשאומרים 900 - כולם יודעים שהכוונה רבע שעה לפני או אחרי. אם הוא לא היה כלל בסביבות השעה הנ"ל - יש בכך שקר. אבל אין כאן הונאת דברים אלא אם כן השומע הוא מעביד או משלם שכר וכד' ששינוי השעה משנה את חיוביו הכלכלים כלפי מי שמסופר עליו.

ג- לא מוטלת על ראובן חובה להודיע לשמעון שטעה בזמנים. וראוי לעשות כן רק אם יש לשומע איזה משמעות בכך לשומע.

ד- בודאי שיש בזה לשון הרע. בשבילמה לספר את הסיפור הזה. למי זה טוב? למי זה עושה טוב? רק לסקרנות של השומע ולרגשות האשם של הבן. רק אם מישהו רוצה ליקח את הבן הזה לנהג, מותר לספר לו בלבד את הענין שיבדוק אם הנהג הוא טוב.