איזו אזכרה חשובה יותר לאמא?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 12/10/21 10:25 ו בחשון התשפב

שאלה

שלום רב

אימי נפטרה ב-יא בטבת תשפא

בחודש הבא ( כסלו) יש אזכרה 11 חודש

שאלתי היא על אזה אזכרה לשים דגש חזק יותר של ה-11 או של ה-12

תודה רבה

תשובה

שלום רב

מנהג ישראל קדושים לזכור את נשמות הנפטרים ובייחוד אם זו נשמת אב או אם

וישנם כמה וכמה מנהגים לאזכרה .

לאחר ימי השבעה אזכרת השבעה יש את אזכרת החודש ולאחר מכן יש אזכרה בחודש האחד עשר ואזכרה

בחודש השנים עשר זו אזכרת השנה . ויש מנהגים שונים לגבי החודש השלושה עשר בשנה מעוברת מה עורכים בו.

ומנהג יוצאי טריפולי שהם עורכים עוד כמה ימי אזכרה במהלך השנה

לחיים טובים.

הנוהג הוא שאזכרת האחד עשר זו האזכרה הגדולה זו האזכרה שבה מפסיקים לומר קדיש

לשבוע ואחר כך חוזרים לומר קדיש עד סוף השנה ויש מנהג אשכנזים שלא אומרים קדישים בחודש השנים עשר.

הסיבה היא היות שמשפט הרשעים בגהינם הוא שנים עשר חודש ואנו מכבדים את הנפטר או הנפטרת שהם מן הסתם צדיקים ולכך באחד עשר עורכים אזכרה.

מנהג האזכרה אצל הספרדים ועדות המזרח הוא בסעודה וכבר כתבו רבותינו בספר התקנות שאין לערוך סעודות יקרות ובייחוד היות שרוב הקהל אינם יכולים לעמוד בהוצאות מופלגות אלו וכפי שלמדנו שרבן גמליאל נשיא ישראל ביקש שיקברוהו בבגדי פשתן לבנים פשוטים וכדומה.

ביום השנים עשר עורכים סעודה קטנה או מביאים מיני מזונות ופירות לתפילה בבית הכנסת.

אבל חשוב לזכור שהלכות שנת האבלות הן לשנה שלימה מיום ליום ואינן נפסקות בחודש השנים עשר.

וכמו כן צריך לדעת שבמשך כל השנה כולה עד סוף היום האחרון יש מעלה עצומה לדברים שעושים לעלוי הנשמה וכמובן שאלו דברים שאין להם שיעור ותמיד כל דבר של זכות יכול להעלות את נשמת הנפטרים גם אחרי שנים רבות מאוד.

לכן הערכי לסעודת האחד עשר והמשיכי בכל השנה לעשות נחת רוח לנשמת אמך המנוחה עליה השלום.