תקנות הסגר אושרו: הפגנות יוגבלו - ואיתן העסקים הקטנים

בתום תשע שעות של דיון סוער, אישרה ועדת החוקה של הכנסת את תקנות הסגר, לפי הצעת משרד הבריאות: הפגנות יוגבלו, האימונים בספורט לא יחזרו ואסור יהיה לשהות בסוכה של אדם אחר. כל ההגבלות ייכנסו לתוקף בחצות

חדשות כיפה חדשות כיפה 01/10/20 20:52 יג בתשרי התשפא

תקנות הסגר אושרו: הפגנות יוגבלו - ואיתן העסקים הקטנים
ועדת החוקה, הערב, צילום: דוברות הכנסת

ועדת החוקה של הכנסת, בראשות ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה), אישרה בתום דיון ממושך את תקנות הגבלת הפעילות והשהייה במרחב הציבורי, ואת תקנות הגבלת הפעילות במקומות עבודה. התקנות המחמירות לגבי התקהלות בהפגנה תפילה או טקס דתי ייכנסו לתוקף הלילה (ה'), ויעמדו בתוקף עד ה-7/10; תקנות הגבלת הפעילות במקומות העבודה הקובעות את מתווה הסגר המחמיר יעמדו בתוקף עד ה-10/10.

משרד המשפטים הבטיח לבחון מתווה שיאפשר הפגנות רכובות בכפוף לחוות דעת של המשרד לביטחון הפנים, משרד הבריאות והמשטרה.

שיא במספר הנדבקים היומי. נתניהו: "אם יהיה צורך - נהדק עוד את הסגר"

על פי התקנות להתקהלויות, ניתן יהיה להתקהל בקבוצות של עד 20 אנשים השומרים על ריווח של 2 מטרים תוך הפרדה ניכרת וברורה בין התקהלות להתקהלות בהתקהלות מכל סוג; המרחק בין קבוצות שמתקהלות במרחב הציבורי לכל מטרה שהיא יהיה "מרחק סביר" שיוגדר בנוהל שיגובש בהקדם.

חברי הוועדה דרשו לאפשר לעובדים בעסקים שיש בהם עד 10 עובדים, להגיע למקומות העבודה גם אם אינם מקומות עבודה חיוניים ואולם משרד הבריאות התנגד לדרישה ומשרד המשפטים הבהיר כי המשמעות של החרגה זו עלולה להפקיע את "מצב החירום המיוחד".

9 ח"כים תמכו בתקנות הגבלת השהייה והפעילות: יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) והח"כים אסנת הילה מארק, שלמה קרעי, אריאל קלנר, גדעון סער (הליכוד), איתן גינזבורג, תהלה פרידמן, מיכל וונש (כחול לבן), מיכאל מלכיאלי (ש"ס). 6 ח"כים התנגדו: אוסאמה סעדי, עופר כסיף (הרשימה המשותפת), מיקי לוי, יואב סגלוביץ' (יש עתיד תל"ם), אלי אבידר (ישראל ביתנו), ניצן הורוביץ (מרצ). חברת הכנסת אילת שקד (ימינה) נכחה ולא הצביעה.

אותם 9 ח"כים תמכו בתקנות ההגבלה על מקומות עבודה ו-7 ח"כים התנגדו (כולל ח"כ אילת שקד). ח"כ גדעון סער נמנע בהצבעה על תקנות הסגר המחמירות על מקומות העבודה

"יותר אושפיזין - שווה יותר מאושפזים"

יו"ר הוועדה ח"כ אשר:  "אנחנו בתהליך חדש, הלחץ שלנו מול משרדי הממשלה צריך להיות באחריות ולא לתקוע ברקס לכל המדינה, הדרך שלי ארוכה יותר אבל בסוף היא קצרה". 
הוא הוסיף כי שקל לקצר את הסעיפים הנוגעים למקומות עבודה כדי להחריג עסקים קטנים ובינוניים עם מספר עובדים קטן אך השאיר את התקנות בתוקפן המקורי בשל ימי החג: נחכה ל-10 באוקטובר לפקיעת התוקף ואני מבקש מהממשלה על כל זרועותיה, לאפשר הגעת עובדים למקומות של עד חמישה עובדים, זו החלטה רוחבית ממוקדת וזהירה. אבצע מעקב בכדי לראות שמתקדמים בנושא". 

היו"ר ח"כ אשר אמר לנציגי הממשלה: "יש לכם שיעורי בית, להגיע למתווה בנוגע לאלו שחלו והבריאו, אפשר להחזיר אותם לעבודה או להתנדבות בבתי חולים. אנחנו מדינת סייבר אנחנו יכולים לעשות צמיד עם זיהוי מגנטי בשביל האנשים האלו, לכל שוטר יש מסוף שבו ניתן לציין אם אדם היה חולה קורונה". עוד אמר כי שוחח עם שר הבריאות על החרגת האימונים לליגות העל של הספורטאים ובהתייעצות עם שר הספורט הובטח כי ברגע שיהיו הקלות זה יהיה אחד הדברים הראשונים שייפתחו".

פרופ' איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות התנגד לכל בקשות הח"כים: "קיימנו דיונים בצוות המקצועי ועם שר הבריאות על הבקשות שעלו. אנחנו עומדים על שלושה עקרונות פשוטים שמשמים אותנו במאבק במחלה. הראשון- מניעת התקהלויות, השני- מסיכות והשלישי- מגבלת התנועה שעיקרה 1000 מטר אך מטרתה שיישארו בבית. אדם שיוצא מהבית יש לו יותר סיכוי לפגוש אנשים בדרך.

"בחג הסוכות יש משוואה פשוטה- יותר אושפיזין שווה יותר מאושפזים. הפגנות ברכבים יפרו את היציאה מהבית, האימונים בספורט יפרו את שלושת העקרונות, רפואה משלימה תפר את היציאה מהבית ובחלק מהמצבים גם את שאר העקרונות. הטיסה יוצרת מגעים מיותרים ולכן כל הבקשות שעלו מייצרות פגיעה בעקרונות ולכן נדחות. כשנראה מגמות מעודדות במצב התחלואה, נדון מחדש וברגע שנוכל לעשות פתיחה כלשהי אלו יהיו הדברים הראשונים".