הרב שרלו נגד "החרפה הגדולה" של בד"ץ

בפוסט בפייסבוק יצא ראש תחום אתיקה בצהר נגד התנהלות בד"ץ העדה החרדית, שפסלה עובדים ממוצא אתיופי ביקבי ברקן. לדבריו, "הכשל הקשה של בד"ץ" הוא בהחמרה בדיני כשרות היין במקום בהחמרה ב"בין אדם לחברו"

חדשות כיפה חדשות כיפה 27/06/18 09:51 יד בתמוז התשעח

הרב שרלו נגד "החרפה הגדולה" של בד"ץ
הרב יובל שרלו, צילום: אריה כץ

ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר וראש ישיבת אמי"ת אורות שאול בכפר בתיה, הרב יובל שרלו, יצא הבוקר (ד') נגד בד"ץ העדה החרדית, על רקע פסילתם של עובדים ממוצא אתיופי ביקבי ברקן, וכינה את הדבר "חרפה". 

בפוסט שפרסם בפייסבוק הסביר הרב על הלכות הכשרות הנוגעות ליין וכתב: "יין מחייב כשרות מיוחדת. יש כלפיו דינים דאורייתא, הנובעים מדיני יין נסך, ויש דינים מדרבנן, בעיקר 'סתם יינם'. באופן כללי, מסורת בישראל להחמיר מאוד בדיני יין, ועל כן עצם העבודה שמחמירים בדיני כשרות היין היא מבורכת מאוד".

הרב שרלו הוסיף להסביר את דעתו בנושא, וכתב: "אקדים ואומר שאני רואה ברב עובדיה יוסף זצ"ל את אחד מענקי הפסיקה בישראל, ומשתמש בפסקיו אין ספור פעמים, גם לחומרא, גם לקולא. העובדה שהוא פתח את שערי ארץ ישראל בפני העולים מאתיופיה ואישר את יהדותם היא אחד מהמפעלים הענקיים שזכה לעשות בחייו. ולוואי וכולם היו הולכים בדרכו, בין מסיבות הלכתיות, ובין מסיבות אנושיות. 

"אף על פי כן, יש שיטות הלכתיות אחרות. בדיוק כפי שאני טוען בנושא השתלת אברים – שהשיטות שאינן מכירות במוות המוחי-נשימתי שגויות בעיני וגורמות לאבדן נפשות, ואף על פי כן הן לגיטימיות כשיטות הלכתיות, ואי אפשר לצאת נגד שיטה הלכתית מבוססת של אחרים, הדבר נכון גם כאן. כל שניתן לטעון הוא שלדעתנו הן שגויות מאוד.

https://www.facebook.com/RabbiCherlow/photos/a.299104153484393.71541.223200974408045/1827453463982780/?type=3&theater

"היכן אפוא הכשל הקשה של הבד"ץ?", שאל הרב שרלו, וענה: "הוא נמצא בדיוק במפגש שבין שני תחומים הלכתיים. הוא נעוץ באותם מקומות שהתורה, הנבואה במקומות רבים מספור, חז"ל (לדוגמה, "בא חבקוק ועמידן על אחת"; "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך"), בעלי המוסר ועוד ועוד - קבעו. הם לימדו כי כאשר מדובר בהתנגשות – יש להקדים את ההחמרה ב'בין אדם לחברו' להחמרה בכל עניין אחר. 

"בכשרות היין מדובר על דיני דרבנן, על ספיקות, ועל שיקולים אחרים שהיו צריכים לגרום לבד״ץ לפסוק אחרת. העובדה שהם הכריעו ללכת לחומרא דווקא בשיטות שנוגעות לכשרות היין, ולא ללכת לחומרא בדברים הרבה יותר מדאורייתא היא החרפה הגדולה באמת, ומצדיקים את הדברים הקשים שנאמרו. גם בשיטתם ההלכתית הייתה חובה להגיע למסקנה אחרת".

בסיום הוסיף הרב שרלו: "וכמובן - הדברים מופנים גם לעולם הצרכנים. 'כשרות הבד״ץ' המהודרת לכאורה - זו דמותה, והאחריות אפוא מוטלת בעיקר על עולם הצרכנים".