הסכם הבית היהודי תקומה: יתרונות משמעותיים לטובת בנט

מקריאת סעיפי ההסכם בין הבית היהודי לתקומה שנחתם לפני שעות אחדות עולה כי האיחוד הלאומי לא תוכל להתפצל לאורך הקדנציה ותקומה לא בהכרח תקבל תפקיד שר בכיר

חדשות כיפה חנן גרינווד, כיפה 26/01/15 20:28 ו בשבט התשעה

הסכם הבית היהודי תקומה: יתרונות משמעותיים לטובת בנט
shutterstock, צילום: shutterstock

לפני כשעה חתמו אורי אריאל ונפתלי בנט על הסכם האחדות שאמור להיות מגובה על ידי אישור האחדות על ידי חברי מרכז הבית היהודי. מקריאה בסעיפי ההסכם עולה כי אומנם בנט כפי הנראה לא רצה באחדות הזו, אך ההסכם נותן לו יתרונות מובהקים.

אומנם ההסכם מעגן את האחדות, דבר אשר נותן לאריאל שלושה כיסאות כמעט בטוחים בכנסת הבאה אך בכך מסתכמים כפי הנראה יתרונותיו ומתחילים יתרונותיו של בנט.

על פי ההסכם האחדות שנחתמת הינה למשך כל הכנסת ה-20, כלומר שאריאל לא יוכל לפרוש לאחר הבחירות מסיבה כזו או אחרת. "חברי הכנסת שייבחרו ברשימה, יהוו את סיעת 'הבית היהודי' בכנסת ה-20 וסיעה זו תפעל כסיעה מלוכדת אחת, שלא תתפלג במשך כל תקופת כהונתה של הכנסת ה-20", נכתב בהסכם החדש.

בנוסף, מובהר בהסכם כי "התפקידים בסיעה ייבחרו על ידי הסיעה, על פי המלצת העומד בראש הרשימה", כלומר שלמרות שאורי אריאל הינו שר בכיר בממשלה היוצאת, כלל לא בטוח שהוא יהיה כזה בכנסת הבאה שכן הסמכות ניתנת ליו"ר המפלגה בלבד - נפתלי בנט. עם זאת מובהר בהסכם כי "אם תצטרף הסיעה המשותפת לקואליציה הממשלתית, יהיה העומד בראש רשימת האיחוד הלאומי, שר בממשלת ישראל שתוקם בעקבות הבחירות, כאשר משרדו יהיה, ככל האפשר, שווה מעמד למשרדו בממשלה היוצאת".

סעיף נוסף אשר מעקר מעט את כוחו של אריאל הינו הסעיף האומר שיו"ר הסיעה - בנט - הוא שייצג את הסיעה והרשימה באורח בלעדי, בפני כל רשות ממלכתי, לרבות לפני המועמד לראשות הממשלה, במשא ומתן לקראת הסכמים קואליציוניים או אופוזיציוניים. אריאל, יו"ר מפלגה, ייוותר ללא כוח ממשי בעת החתימה על ההסכמים. "המשא ומתן הקואליציוני או האופוזיציוני בכל נושאיו ינוהל אך ורק בפני העומד בראש הרשימה ולפי הוראותיו והנחיותיו. הוראות והנחיות אלה יחייבו את כל חברי הסיעה".

ההסכם מתייחס גם לשאלת מיקומי מועמדי תקומה, ולסכסוך סביב המועמד השלישי - האם יהיה במקום ה-14 או ה-15, וקובע כי המיקום יקבע בסקר דעת קהל בימים הקרובים. "לפני המועד להגשת הרשימות ייערך סקר דעת קהל, שעל פיו ייקבע היכן יוצב המועמד השלישי ברשימת האיחוד הלאומי ברשימה המשותפת. אם יצביע הסקר כי הרשימה המשותפת זוכה בבחירות עד 15 מנדטים (כולל) יוצב המועמד השלישי ברשימת האיחוד הלאומי במקום ה-14, אם יצביע הסקר כי הרשימה המשותפת זוכה ב-16 מנדטים (כולל) או יותר, יוצב המועמד השלישי במקום ה-15". במקום ה-18 בכל מקרה יוצב המועמד הרביעי ברשימת האיחוד הלאומי. אגב, בסקר שנערך הערב בידי חדשות 2 קיבל הבית היהודי 15 מנדטים.

בסעיפים נוספים מובהר כי הגשת ערר על הגשת ממשלה או החלטת וועדת שרים טעונה אישור של בנט, ובמקביל לכך, השרים בממשלה מטעם הסיעה המשותפת יקיימו פורום משותף, כאשר ההחלטות שיתקבלו בפורום יחייבו את השרים כולם. סעיף זה מובא על מנת שלא לאפשר לשר אריאל, או שר אחר לצורך העניין, לערער על החלטה מכיוון שזו אינה מוצאת חן בעיניו. סעיף נוסף בנושא מבהיר כי "העומד בראש הרשימה ראשי לפטור שר מחובתו לקיים את החלטות פורום השרים", כך שבנט מסוגל בפועל להחליט החלטות בשם כל הסיעה, ולעקוף חלק מהשרים אם ירצה בכך.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן