"הדרכת כלות זה דבר שמעצבן אנשים"

במהלך דיון בכנסת יצאה ח"כ יוליה מלינובסקי נגד החיוב לעבור הדרכה לפני הנישואין, ואמרה כי "במקום חוויה רוחנית מחבקת, כלות מקבלות יחס פוגעני". ח"כ מיכאלי תקפה: "הממסד הרבני מנצל את כוחו לרעה"

חדשות כיפה חדשות כיפה 25/06/18 15:34 יב בתמוז התשעח

"הדרכת כלות זה דבר שמעצבן אנשים"
יוליה מלינקובסקי, צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

"הדרכת כלות היא דבר מוזר, שמתנהל ללא סמכות. מחייבים אותה למרות שזה לא מעוגן בחוק", כך אמרה היום (ב') ח"כ יוליה מלינובסקי מהמחנה הציוני, שיזמה דיון בוועדת הפנים בעניין הדרכת כלות במסגרת הרבנות הראשית. לבקשתה הצטרפו ח"כ מרב מיכאלי וח"כ מיכל רוזין.

לדברי ח"כ מלינובסקי, "גילינו שמדובר בהדרכה משפילה, לא נעימה שחודרת לפרטיות. שואלים את הכלה על חיי המין שלה ואם היא בתולה. זה מעצבן אנשים. במקום חוויה רוחנית מחבקת, הן מקבלות יחס פוגעני. למה צריך לשבת מול אישה זרה ולענות לה על דברים אינטימיים? באיזו זכות? מי נתן לה את הסמכות?"

חברת מפלגתה, ח"כ מרב מיכאלי, אמרה: "ישראל היא הדמוקרטיה היחידה בעולם שאין בה נישואין אזרחיים. מי שרוצה נישואין אורתודוקסיים, בכיף, אבל הבעיה שמדובר באופציה היחידה שתירשם כנישואין. יש מונופול וכל מי שרוצה להתחתן חייב לעבור דרכו. הממסד הרבני מנצל את כוחו לרעה. לא רק את טקס הנישואין את לא יכולה לעשות לפי אמונתך אלא מלמדים אותך שלטון גברי של המאה ה-16 או ה-18, תלוי ברב הממנה את מדריכת הכלה. הוועדה צריכה לדרוש לאסור על הרבנות לקיים הדרכת כלות".

סמנכ"לית המשרד לשירותי דת, מוריה פורת גראזי, הסבירה כי "אנחנו לא מעסיקים את מדריכות הכלה, אבל כן מפקחים. מי שמעסיק אותן אלו המועצות הדתיות, באמצעות מכרז. מי שרוצה להדריך אמורה להוכיח שעברה קורס חיצוני להדרכת כלות. אנחנו לא מפקחים על הקורס".

מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ חמד עמאר מישראל ביתנו, שאל: "האם מחייבים כלה להביא אישור, ולא יודעים מי מעביר את הקורס?" פורת גראזי השיבה כי "יש קורסים של גופים פרטיים שקיבלו את אישור הרבנות הראשית. אין מדריכות כלה בכל מועצה דתית. יש רק 45 מדריכות בכל הארץ שמועסקות על יד המועצות הדתיות".

"ומי נותן את התכנים?", שאל עמאר. "אנחנו. בונים עכשיו את הסילבוס. יש גוף שמכשיר. מדובר בידע הלכתי ומקצועי", השיבה פורת גראזי. עמאר הוסיף לשאול: "באיזו סמכות? זו תקנה? חוק? נוהל משרדי? מי נתן לכם את הסמכות לחייב?". על כך השיב נציג משרד המשפטים כי לפי החוק בסמכות הרבנות לקבוע נוהל כזה.

קרן חדד טאוב מארגון קולך סיפרה במהלך הדיון: "אספנו המון עדויות. נשאלות שאלות מאד פולשניות. אומרים לכלות שהן צריכות להפוך את הבעל למלך אם הן רוצות להיות מלכות. הן נשאלות על ניסיון מיני. אנו דורשות שהדרכה תהיה בחירה לשני בני הזוג. נשמח אם המדינה תציע לזוגות לפני נישואין גם ייעוץ כלכלי, אבל רק מבחירה. אין שום הכרח הלכתי שאישה תעבור הדרכה לפני נישואין".

מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ עמאר, סיכם: "הוועדה קוראת למשרד לשירותי דת ולרבנות הראשית לקבוע נהלים מסודרים להדרכת הכלות, הכוללים תכנים, אורך ההדרכה, עלויות מקסימליות, אופן הכשרת המדריכות וקריטריונים להעסקתן.

"הוועדה סבורה כי על המשרד לשירותי דת ועל הרבנות הראשית לבחון מחדש את החובה הנהוגה היום בהדרכת כלות כתנאי לרישום נישואין, ולמצוא דרך לאפשר הדרכה רק למי שחפצה בכך. הוועדה קוראת למנוע אפליה בין כלות דתיות לכלות שאינן דתיות. דיון מעקב יכונס בעוד שלושה חודשים".

מנהל מרכז הסיוע והמחלקה למדיניות ציבורית ומשפטית של עמותת עתים, עו"ד אלעד קפלן, אמר כי "בשיחות עם רבנים ומורות הלכה על הדרכת הכלות של הרבנות, יש ביטוי שחוזר על עצמו פעם אחר פעם, והוא 'חילול השם'. המפגש של אלפי נשים עם היהדות, כאשר בחלק מהמקרים זהו המפגש הראשון שלהן עם הדת, דווקא בהקשר של שאלות אינטימיות, חדירה פרטיות והטפה דתית, הוא לא נכון ולא ראוי.

"דווקא לקראת הרגע המרגש בחייהן, הן נאלצות לעבור חוויה שמשאירה בהן רגשות קשים לקראת חיי הנישואים. אין להתנהלות זו שום מקור של סמכות בחוק, שהרי תפקידה של הרבנות הוא לא להעביר שיעורי חינוך בכפיה, אלא להיות גוף שפועל בדרכי נעם ומהווה כתובת לכלל ציבור הישראלי אל היהדות".

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן