המנהיג העליון של איראן כמעט ואינו נראה בפומבי מאז החלו ההפגנות ההמוניות בדצמבר 2025. על רקע המתיחות מול ארצות הברית וריכוז הכוחות המאסיבי שלה באזור, חמינאי נעדר מאירוע יום חיל האוויר באיראן - לראשונה מזה 37 שנים. ההיעדרות החריגה מגיעה בצל הרכבת האווירית האדירה של מטוסי תובלה צבאיים אמריקניים למזרח התיכון.
חמינאי חושש מחיסול? המנהיג העליון כמעט ולא מופיע בפומבי
ריכוז הכוחות המאסיבי של צבא ארצות הברית במזרח התיכון ממשיך להתגבר, ולפי דיווחים, באופן חריג גם במדינות הגובלות באיראן ביבשה, ובהן טורקמניסטן, ארמניה ואזרבייג'ן. למרות המהלכים הצבאיים, הנשיא טראמפ משדר אופטימיות, אך מזהיר כי איראן תעשה טעות גדולה אם לא יושג הסכם.
ספינת מלחמה. ארכיון, צילום: shutterstock
בישראל ממשיכים להיערך לאפשרות שטראמפ יורה על תקיפה מאסיבית באיראן, אך בשל המשא ומתן שמתקיים לעת עתה רק בעניין הגרעין, וללא התייחסות לטילים הבליסטיים, ראש הממשלה נתניהו ימריא השבוע לוושינגטון לביקור בזק, וייפגש פעם נוספת עם הנשיא טראמפ.
באיראן ממשיכים להקשיח עמדות
למרות האופטימיות של טראמפ, שר החוץ האיראני הבהיר כי טהרן אינה מתכוונת לוותר על תוכנית הגרעין שלה, גם במחיר של עימות צבאי: "אנחנו מתעקשים על זכותנו לתוכנית גרעינית, גם אם היא תוביל למלחמה", אמר הבוקר עראקצ'י בשיחה עם דיפלומטים בטהרן, והוסיף כי איראן לא תקבל דרישות חיצוניות שיכפו עליה נסיגה מוחלטת.
לדבריו, טהרן מוכנה לשקול מגבלות מסוימות אך לא תוותר על עקרון ההעשרה: "אין לאף אחד את הזכות להכתיב לנו מה עלינו לעשות ולדרוש שנצמצם את העשרת האורניום שלנו לאפס", אמר, והדגיש כי התקיפות שבוצעו בעבר במתקני הגרעין לא השיגו את יעדיהן: "האפשרות היחידה שנותרה להם היא משא ומתן. אנחנו לא מקבלים תכתיבים או שליטה מאף צד ומוכנים לענות על כל שאלה".