"אלו היו 20 הדקות הטובות בחיי, כעת אני זוחל", כתב יואב על פתק לפני שנפל

בקרבות הקשים במחנה יפתח ובמש"א ארז ב-7 באוקטובר לחמו לוחמים מעטים לצד חיילים עורפיים מול מאות מחבלים. התחקיר חושף את קרבות הגבורה לצד כשלים, במהלכם 13 חיילים נפלו תוך בלימת הפלישה

חדשות כיפה חדשות כיפה 02/09/25 07:05 ט באלול התשפה | עודכן בתאריך 02/09/25 13:22

"אלו היו 20 הדקות הטובות בחיי, כעת אני זוחל", כתב יואב על פתק לפני שנפל
לוחמים באתר הזיכרון לנרצחי מסיבת הנובה , צילום: Yonatan Sindel,Flash90

כמעט שנתיים אחרי: תחקיר הקרב במחנה יפתח ומש"א ארז בבוקר 7 באוקטובר שפורסם הבוקר (ג') מעלה כי מעט מאוד לוחמים נותרו בשני הבסיסים - וכי רוב הנוכחים היו חיילים עורפיים, בהם נהגים וטבחים שעמדו בתורנות שבת. מהתחקיר שנערך מתברר כיצד דווקא אותם חיילים בודדים, שלא נבנו לבלום פלישה רחבה, הצליחו למנוע תוצאות קשות בהרבה. בקרבות נפלו 13 חיילים.

7 באוקטובר |

7 באוקטובר | , צילום: Anas-Mohammed,Shutterstock

ההתקפה במטווחים

באותו בוקר נסעו בג'יפ "דוד" סרן איתי מאור, סמל אורי לוקר וסמל עמית צור מגולני יחד עם נהג בט"ש, בסיור בצפון העוטף. לפתע קיבלו התרעה על ניסיון חדירה בקו דיווח 12. הם מיהרו לנקודה ומצאו עצמם מתעמתים עם מחבלים שניסו לפוצץ את הגדר כדי להכניס פלוגת נוחבה לנתיב העשרה.

באותו רגע ירו השלושה, לצד טנק של גדוד 77 שהוצב בעמדה סמוכה. הפעולה בלמה את החדירה הישירה, והמחבלים פנו ליעדים אחרים. לנתיב העשרה הצליחו להיכנס שלושה בלבד, שפתחו במסע רצח.

לאחר ההיתקלות קיבלו לוחמי הג'יפ דיווח על ירי בחוף זיקים. הם האיצו צפונה, עברו דרך שטחי מטווחים ושם הותקפו במטח כבד של עשרות מחבלים שחצו מהים. השלושה ירדו מהרכב ותפסו מחסה, כשחילופי האש צמודים מאוד. לפי התחקיר, הם נלחמו מתוך סוכות ההדרכה של המטווחים עד שנגמרה תחמושתם. הקרב העיקש מנע מכוח המחבלים להמשיך את תוכניתו המקורית להיכנס לבסיסים הסמוכים וליישובים.

הסמל שפיקד על הבסיס

בינתיים יצא צוות טנק כדי לחלץ נגמ"ש שנתקע. הכוח נתקל בעשרות מחבלים נוספים. מפקד הטנק נפצע, והתותחן נכנס לנעליו והמשיך לנהל את הקרב. מספר המחבלים היה כה גדול עד שחלקם השתלטו על ג'יפ צה"לי שננטש. שעות לאחר מכן הדבר כמעט גרם הדבר לירי דו-צדדי קטלני: לוחמים חשבו שזיהו את אותו ג'יפ שנגנב ופתחו באש, למעשה היה זה קצין שיצא מביתו והצטרף ללחימה. המיגון של הרכב הציל אותו.

נגמ"ש אית"ן

נגמ"ש אית"ן, צילום: דוברות משרד הביטחון

מוקד לחימה נוסף התפתח בבסיס מש"א ארז, השוכן סמוך לחוף. בבסיס שירתו באותה עת כוח ימי וחיילי גולני שתפסו את הקו. עם תחילת מטח הרקטות, כששני חיילים נשלחו להרחיק דייגים מהגדר, רעד הבסיס כולו - שהיה תחת פיקודו של סמל בלבד.

מרבית החיילים רצו למיגוניות, אך מפקד כיתה בשם אופיר ציוני יצא לרוץ קדימה. הוא לקח עמו לוחם נוסף ופתח באש לעבר סירת מחבלים מהירה שבאה מעזה. הירי מנע את נחיתת הסירה, אך ציוני הבין שהסכנה הגדולה מתקרבת לבסיס עצמו.

הלוחמים הצילו את מש"א ארז

בתיאום עם מפקד הבסיס התקדם ציוני חזרה לעמדות, ומצא עצמו מול מחבלים שכבר הסתערו על הגדרות. הוא תפס עמדה קדמית וירה בהם בזה אחר זה, עד שנורה ונהרג. חבריו החליפו אותו בעמדה ונפגעו אף הם. תגובתם של הלוחמים המעטים שנותרו מנעה את נפילת מש"א ארז. קרוביהם של חיילים מהבסיס הגיעו במהרה, העמיסו פצועים על רכבם והעבירו אותם דרך אש כבדה לבית החולים ברזילי.

סגן יואב מלייב ז"ל |

סגן יואב מלייב ז"ל | , צילום: דובר צה"ל

באותה עת ניסתה פלוגת נוחבה גם לכבוש את מחנה יפתח: מפקדת גדוד 77 מחטיבה 7. בבסיס שהה כוח קרבי מצומצם, לצד חיילים תומכי לחימה. מש"קית הת"ש נעמה בוני, ששמרה בשער, הסתתרה בסככה והתקשרה למשפחתה עם פתיחת המטחים.

סמ"ר עידו הרוש, לוחם בחפ"ק הטנק של המג"ד, רץ מהמיגונית לשער, לבוש בגדי ספורט בלבד, כדי לסייע לה. כעבור דקות הגיעו מחבלים ראשונים ופתחו באש. הרוש ירה חזרה וניסה להרגיע את בוני. שלושה לוחמים נוספים הצטרפו, כשהם מצוידים רק בנשק האישי.

החטיפה שנמנעה

לוחמי הכוננות הללו, יחד עם סגן יואב מלייב, קצין קשר ששימש כקצין תורן, התעמתו מול חוליות מחבלים הולכות וגדלות. אחרי רבע שעה החלו החיילים להתעייף, אך המשיכו להגן על השער. בוני השתמשה בטלפון שלה כדי לדווח לכוחות שכנים ולמד"א על מה שמתרחש.

כוח התאג"ד הגזרתי הוזעק פנימה כדי לפנות פצועים. בשלב מסוים פרץ החוצה והמחבלים חדרו בעקבותיו. באותו רגע נורו למוות הרוש ובוני. אחד הלוחמים הנותרים הצליח לירות במחבלים שניסו לגרור גופה - ולמנוע חטיפה.

"אלו היו 20 הדקות הטובות בחיי, כעת אני זוחל"

מלייב רץ חזרה לחמ"ל וצעק ברמקולים: "כל מי שיש נשק, להגיע מהר לש.ג". לפי התחקיר, עשרה לוחמי הנדסה שמעו את הקריאה - אך רק חלק קטן מהם יצא לזמן קצר וחזר פנימה. "זו התנהגות לא ראויה בלשון המעטה, שציינו לרעה", אמרו בצה"ל. במחנה התמקמו כשלושים מחבלים עם מקלעים כבדים, RPG ומאות מחסניות. מלייב ניסה לחזור לעמדת השער, אך נפגע. "אלו היו 20 הדקות הטובות בחיי, כעת אני זוחל", כתב על פתק לפני שנפל.

המחבלים גנבו האמר וניסו להימלט בו חזרה לעזה. תצפיתנית שזיהתה את האירוע פתחה באש ממערכת רואה-יורה. היא ריססה את הרכב, והמחבלים נטשו וברחו רגלית - אך חוסלו על ידה. השליטה במחנה יפתח הושבה רק אחר הצהריים, עם הגעת כוחות תגבורת. הגעתם המהירה ולחימתם הנחושה והאמיצה של לוחמי גדוד 77 במרחב ש.ג יפתח מנעה מהאויב לכבוש את המחנה, כך קבע התחקיר.