למרות ההתנגדות: ליברמן הודיע על הפחתת מכסים לירקות ופירות

בלי שתיאמו עם כחול לבן, העבודה ומרצ, שרי האוצר והחקלאות הודיעו על הרחבת הצעדים להתמודדות עם יוקר המחיה: הפחתת כלל המכסים על ירקות ופירות תוך 5 שנים, והכפלת מענק העבודה לזכאים

חדשות כיפה חדשות כיפה 15/03/22 12:07 יב באדר ב'

למרות ההתנגדות: ליברמן הודיע על הפחתת מכסים לירקות ופירות
ליברמן ופורר, קידמו את המהלך ללא הסכמת שאר המפלגות, צילום: Flash90

למרות שלא תיאם את המהלך עם המפלגות שהתנגדו לכך - כחול לבן, העבודה ומרצ, פרסם היום (ג') שר האוצר אביגדור ליברמן שורת צעדים נוספים להתמודדות עם יוקר המחיה, המתווספים לתכנית שעליה הוכרז בפברואר. במסגרת הצעדים החדשים תיושם הרפורמה בחקלאות ויופחתו מכסים באופן מידי על פירות וירקות; יוגדל הסיוע לאזרחים עובדים תוך הכפלת התוספת למענק עבודה למשתכרי שכר נמוך; יינתן מענק סיוע לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון וייבחנו צעדים להגברת התחרות בשוק המזון. הצעדים ממשיכים את מדיניות שר האוצר להוזלת סל הצריכה ולהגברת התחרות במשק הישראלי. לשם יישום המהלך ייבחנו תיקוני החקיקה הנדרשים.

תוך 5 שנים - הפחתת כלל המכסים על פירות וירקות

כחלק מהרפורמה בחקלאות שאושרה במסגרת תקציב המדינה לשנים 2021-2022, חתם שר האוצר בתיאום עם שר החקלאות עודד פורר, על הצו להפחתת מכסים בפירות וירקות. הצו כולל ביטול מידי של המכס על מגוון פירות וירקות כמו אבוקדו, שום, אפונה, שעועית, תאנים, אננס, פירות יער, פטריות ועוד.

יתר המכסים על פירות וירקות טריים, קפואים ומשומרים, יופחתו באופן הדרגתי על פני חמש שנים כדי לשמור על החקלאות המקומית ולאפשר תקופת הסתגלות. הפחתת המכסים צפויה להגביר את רמת התחרות בענף ולהוזיל את מחירי הפירות והירקות בצורה משמעותית. סך החיסכון לצרכן הישראלי צפוי לעמוד על  כ-820 שקל בשנה לכל משק בית בהבשלה מלאה.

אבוקדו. אילוסטרציה

אבוקדו. אילוסטרציה צילום: חגי נתיב

לצד הפחתת המכסים, הרפורמה כוללת חבילת תמיכה רחבה לענף החקלאות בעלות של מאות מיליוני שקלים בשנה: תמיכה תקציבית ישירה לכל חקלאי פר דונם מעובד; הרחבת הטבות מס באמצעות חוק עידוד השקעות הון; תמיכה בסימון תוצרת מקומית; הוזלת התשומות לחקלאי (חומרי הדברה וכו'); והשקעה של מעל שני מיליארד שקלים עבור חדשנות והעלאת פריון בענף החקלאות. בנוסף, יינתנו מענקי השקעות וחדשנות לרכש ציוד ומכונות חדשניות, שיתופי פעולה עם חברות סטארטאפ ועוד. 

הכפלת מענק העבודה לזכאים וסיוע לעסקים שנפגעו באומיקרון

צעד נוסף עליו הודיע ליברמן הוא הגדלת הסיוע לאזרחים עובדים, ולמעשה הכפלת התוספת למענק עבודה למשתכרי שכר נמוך. סכום התוספת הממוצעת עומד על 1,600 שקל בשנה לעובד, במקום 800 שקל בשנה, ויכול להגיע עד ל-3,400 שקל עבור אימהות חד הוריות לשלושה ילדים ומעלה. כ-300 אלף העובדים הזכאים למענק עבודה (מס הכנסה שלילי, י"א) יקבלו תוספת חד פעמית של 40% למענק בגין עבודה בשנת 2022 – הכפלה של התוספת שעליה הוכרז במסגרת תכנית יוקר המחיה בחודש פברואר. וכפי שהוכרז בפברואר, על מנת להקל על הזכאים גם מבחינה תזרימית, ישולמו מקדמות בחודש יולי בגין המענק המשוער.

בעקבות הביקורת, הוחלט גם על הענקת סיוע לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון. המדינה תעביר מענק משולב לעסקים שמחזורם עד 60 מיליון שקל - הכולל הוצאות קבועות לרבות הוצאות ארנונה. סכום המענק יעמוד על סכום של בין 3,000 ועד ל-600 אלף שקל לכל עסק. המענק, יינתן לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון באופן שהוביל לירידה במחזור בהיקף של מעל ל-35% בחודשים ינואר-פברואר 2022 לעומת ינואר-פברואר 2019.

הפחתת יוקר המחיה על ידי בחינת צעדים לצמצום הריכוזיות בשוק המזון, ביניהם: החמרת תנאים לרכישות, מיזוגים והסדרי הפצה של ספקי מזון גדולים, הגבלות על יבוא בלעדי, והטלת איסור על פגיעה בייבוא מקביל. 

"יש לנו מחוייבות לחקלאי ישראל"

שר האוצר, אביגדור ליברמן אמר: "כפי שהבטחנו אנחנו ממשיכים לפעול לטובת הגדלת ההכנסה הפנויה של אזרחי ישראל וצמצום ההוצאות. הרפורמה בחקלאות שיוצאת לדרך היום תוזיל את מחירי הפירות והירקות באופן משמעותי ותביא להורדה במחיר לאזרחים. זאת, תוך מענק חבילת תמיכה רחבה לחקלאים. גם את בעלי העסקים אנחנו לא שוכחים, נמשיך לסייע לעסקים שנפגעו מנגיף הקורונה ונעמוד לצידם בעת משבר".

בהתייחסו לרפורמה בחקלאות, אמר שר החקלאות עודד פורר: "אחרי דיונים ומשא ומתן אינטנסיביים הגיע הרגע בו חייבים לקבל החלטות. יש לנו מחוייבות לחקלאות הישראלית ולכלל אזרחי ישראל. הרפורמה הזו מחויבת גם כדי להציל את חקלאות ישראל, שכן הפריון בה לא עלה במשך 22 שנים. 
יש לנו מחוייבות להוריד מחירים לאזרחי ישראל  שצריכים לקחת משכנתא כדי לקנות פירות בקיץ. 
אנחנו עושים מה שבמשך עשרים שנה לא עשו. צריכה ישירה בחקלאות, מענקי השקעות, חיזוק תוצרת הארץ וגם פתיחה לתחרות. הורדת המכסים מתבצעת אחרי בדיקה מעמיקה של חודשים ארוכים שבה כלל הגורמים, כולל החקלאים קיימו שיח מעמיק באופן ישיר. וגם הטמענו בצו שינויים שיגנו על עוטף עזה, הערבה, הגליל והגולן".