פרס הוקרה ייחודי לנשיא בר-אילן לשעבר- פרופ' משה קוה

בסימן 60 שנה למועצה להשכלה גבוהה: ועדת פרסי ההשכלה הגבוהה של המועצה להשכלה גבוהה תעניק לנשיא אוניברסיטת בר-אילן לשעבר והפיזיקאי, פרופ' משה קוה את פרס ההשכלה הגבוהה בקטגוריה של מי שעמד בראש מוסד אקדמי וחולל בו שינוי משמעותי שהוביל להתפתחות יוצאת דופן של המוסד.

חדשות כיפה חדשות כיפה 16/10/18 15:25 ז בחשון התשעט

פרס הוקרה ייחודי לנשיא בר-אילן לשעבר- פרופ' משה קוה
פרופ' משה קוה, צילום: הדוברות אוניברסיטת בר-אילן

בטקס חגיגי לציון 60 שנה להיווסדות המל"ג יוענק לפרופ' משה קוה הפרס היוקרתי בהשתתפות נשיא המדינה, ראובן ריבלין, שר החינוך, נפתלי בנט, יו"ר הות"ת, פרופ' יפה זילברשץ, שרי חינוך וראשי המל"ג בעבר ונשיאי האוניברסיטאות בהווה.

 נשיא האוניברסיטה, פרופ' אריה צבן בירך את פרופ' קוה על זכייתו בפרס ההשכלה הגבוהה כראש המוסד ששינה את האוניברסיטה שעמד בראשו באופן משמעותי ותרם רבות למערכת ההשכלה הגבוהה בישראל ואיחל המשך פעילות מוצלחת במחקר בפיזיקה.

 רקטור האוניברסיטה, פרופ' מרים פאוסט בירכה את פרופ' קוה לרגל זכייתו בפרס ההשכלה הגבוהה בישראל מטעם המל"ג ואמרה: "זכייה זו מוסיפה לנו כבוד רב ואני מאחלת לך שתמשיך עוד שנים רבות בפעילותך הנמרצת והענפה לטובת האוניברסיטה ולטובת ההשכלה הגבוהה בישראל".

 יו"ר ועדת הפרס, שופטת בית המשפט העליון (בדימוס), דליה דורנר נימקה את בחירת הוועדה בפרופ' קוה על פעילותו לפיתוח המחקר: "כאשר נכנס לתפקידו, התמקדה האוניברסיטה במחקר והוראה של תחומי מדעי הרוח והחברה. פרופ' קוה הוביל מהלך באופן נחוש ועקבי שהפך את האוניברסיטה למובילה גם בתחומי מדעי הטבע והמדעים המדויקים". 

 בנימוקי הפרס ציינו כי חברי סגל בתחומים הללו, רבים מהם מדענים ישראלים שחזרו מחו"ל, נקלטו באוניברסיטה ובר-אילן הפכה לאוניברסיטה מובילה גם במדעי הטבע והמדעים המדויקים. "במהלך תקופת כהונתו ידעה האוניברסיטה תנופת צמיחה ופיתוח חסרי תקדים הן מבחינה אקדמית מחקרית, הן מבחינת פיתוח פיזי ותשתיות מחקר, והן בהגדלת מספר הסטודנטים באוניברסיטה".

 עוד הוסיפו בוועדה כי בתקופת כהונתו של פרופ' קוה נמשכו הפיתוח והצמיחה של האוניברסיטה שבאו לידי ביטוי בהקמת קמפוס חדש גדול באוניברסיטה שהכפיל את שטחה ואת שטח מבניה ובהקמת הפקולטה לרפואה בגליל. "הקמת הפקולטה לרפואה בגליל מהוה מפעל לאומי וציוני חשוב ומשמעותי ביותר. מהלך זה מהווה תרומה עצומה לקידום הרפואה במדינת ישראל בכלל ובגליל בפרט ולצד זה כמובן פיתוח החינוך והכלכלה בגליל תוך יצירת מקומות עבודה חדשים". 

 חברי הוועדה של המועצה להשכלה גבוהה הזכירו כי פרופ' קוה הקים באוניברסיטה מרכזי מחקר בתחומים פורצי דרך. "הוא יזם את הקמת המרכז הרב תחומי המיוחד לננוטכנולוגיה ולחומרים מתקדמים וכן את המרכז הרב-תחומי החשוב לחקר המוח. כמו כן הקים פרופ' קוה את ביה"ס להנדסה שהפך לימים לפקולטה חשובה ומרכזית באוניברסיטה למחקר והוראת תחומי הנדסה רבים ועדכניים", לשון הוועדה.

בנוסף לכך הוסיפו בנימוקי הפרס את פעילות הנשיא לשעבר בקידום שורה של יוזמות אקדמיות בעלות משמעות חברתית ביניהן: פעולות לקרוב לבבות ולשיח בין סטודנטים דתיים לבין סטודנטים חילוניים, השכלה ומדע לציבור הרחב, הנגשת ההשכלה לפריפריה, הנגשת ההשכלה לציבור החרדי, פעילות לקידום מעמד האשה, תוכניות ופרוייקטים שונים בתחומי היהדות ומורשת ישראל.

חברי ועדת הפרס סיכמו כי בתקופת כהונתו של פרופ' משה קוה אוניברסיטת בר-אילן צמחה והתפתחה ללא הכר. "פרופ' קוה הביא להתפתחות דרמטית של המוסד, וביוזמותיו הרבות והברוכות יצר שינוי משמעותי במעמדה של אוניברסיטת בר-אילן מבחינה אקדמית ומחקרית ומבחינת מספרי הסטודנטים ואוכלוסיות הסטודנטים הלומדים בה

כיום ממשיך פרופ' קוה במחקר במכון לטכנולוגיה מתקדמת ובמחלקה לפיזיקה בבר-אילן וכפרופ' אורח במעבדות קבנדיש שבאוניברסיטת קיימברידג'. פרופ' קוה פירסם למעלה מ- 300 מאמרים בפיזיקה וזכה בפרסים רבים על עבודתו המדעית.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן