מוסר וערבים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 12/11/13 20:55 ט בכסלו התשעד

שאלה

שלום הרב,יצא לי לשמוע דעות של אנשים\רבנים שאומרים שבמלחמה מותר להרוג חפים מפשע:דוגמה-להטיל פצצה על בית שיש בו את המחבל,והמשפחה שלו שהם לא מחבלים(אשה וילדים) ולהרוג אותם..

לי זה נשמע מאוד לא מושרי ומאוד לא מתאים להלכה..אם זה נכון אפשר מקורות אם לא גם אם אפשר נימוק הלכתי בבקשה

תודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

תחילה צריך לדעת שמוסר זו הגדרה של הלכה אלוקית, מוסר האדם הוא מוסר משתנה מיום ליום ומתקופה לתקופה, דבר שהיה מוסרי לפני דור איננו מוסרי היום, וכן להפך, כל מוסר שיכול להשתנות איננו מוסר אמיתי. דוגמא לדבר הנאצים ימ"ש אהבו כלבים ובעלי חיים, אבל להרוג יהודים לדעתם זה מוסרי. כך שהמוסר האנושי משתנה ולא יציב.
כמו כן יש מוסר אישי ויש מוסר צבורי. מוסר אישי הוא מה ששייך לאדם בביתו ובמצב נורלמי ויש מוסר שהוא צבורי, כשם שיש דינים לצבור השונים מדיני היחיד, ועל כן אם דבר מסויים איננו מוסרי לפרט אין זה אומר שזה לא מוסרי לעם לעשות, כגון חשש של מרגל לאדם רגיל אסור לגעת בו, אבל חשש מרגל כנגד צבא ומלחמה דינו מוות. סרוב פקודה באופן פרטי זה איסור, אבל בשעת מלחמה זה מרד וחיוב מיתה. כך שהגדרים מאד משתנים ואי אפשר לענות על שאלה כזאת בלא עיון.
אתה יכול לעיין בדברי הגר"ש ישראלי בעמוד הימיני, ובספר ערכים בשעת מלחמה.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון