איזה יין לבחור לחג? המדריך המלא

שלחנו את מבקר הבית לגבש רשימה של יינות איכותיים לחג, כאלה שיתאימו לכל רמת תקציב. הרשימה המלאה לפניכם

חדשות כיפה ראובן כהן, כיפה 02/09/15 11:31 יח באלול התשעה

איזה יין לבחור לחג? המדריך המלא
יחצ, צילום: יחצ

ימי ראש השנה הינם ימי חג על אף היותם מזוהים יותר כימי דין, בהם עומדים לפני האל כל בריותיו ונשפטים על מעשיהם. המשמעות של ימי החג באה לידי ביטוי בכך שאסרה ההלכה בכייה בתפילות החג על מנת לשמר את הודו של היום, ובעיקר משתקפת אווירת החג בהגדרת ההלכה את המושג "חציו לכם" שמצווה כל איש ישראל לשבת בביתו עם משפחתו ליהנות מבשר ויין טוב.

את החלק של דברי התורה תוכלו לקרוא וודאי במאמרים רבים באתר כיפה, ובשל היותי מופקד יותר על הצד של "חציו לכם" אני שמח להביא בפניכם את הרשימה החלקית שלי להמלצות יין לחג. אני מדגיש כי זו רשימה חלקית ושזו רשימה שלי -כיוון שאין מקום להכניס את כל היינות שטעמנו, וכי אין יין טוב לכולם, כל אחד צריך לבחור את היין שלו לפי מה שטעים לו.

ראש השנה מזכיר לנו רבות את הצורך בענווה ועמידה לפני האל כיצורים קטנים בתוך מארג ייקום גדול ורב פנים ומשמעויות, כך אני מרגיש גם במתן המלצות על היין בתוך שוק ענק עם הרבה מאוד יינות טובים ומגוונים- קחו את הטוב לכם, ושתהיה לכולנו שנה טובה ומלאה ביין משובח ומשמח.


עלמה לבן 2014, יקב דלתון
עלמה לבן 2014 מורכב משלושה זנים: סמיון (66%), פינו גרי (17.5%), וויונייה (16.5%). היין מייצג את סביבת הכרמים ולמעשה זהו יין גלילי, ישראלי מקומי המתאפיין בהיותו אקלקטי ומורכב. שלושת הזנים נבצרו מחלקות באזור אלקוש ומשגב עם, ועברו תסיסה ראשונה בנפרד. לאחר מיזוג הזנים עבר הבלנד התיישנות בחביות למשך כ- 3 חודשים. יין עם עומק וטעמים של פרי הדר עם מתיקות עדינה ובשומת קלה של דבש, יין עם אופי- עבודה נאה של היקב. מחיר 75 ₪

ויוניה רזרב 2014, יקב דלתון
ענבי הויונייה מגיעים מכרם בגובה כ-850 מטרים באזור משגב עם, ומשמעות היותו רזרב נובעת משמירה קפדנית על תהליך גידול הענבים הכולל בציר ידני ושימוש בארגזים קטנים למניעת מעיכה של האשכולות. ליין ניחוח פרי מובהק, בולטים ניחוחות אפרסק לבן ופרחים וכן ניחוח הדבש והקרמל המגיעים מהחבית. היין בעל מרקם דבשי ועשיר , איזון נעים בין פרי לעץ וסיומת ארוכה. היין התיישן על משקעיו במשך ארבעה חודשים. מחיר 78 ₪

מלבק מרסלן 2014, יקב טפרברג
על יקב טפרברג והשינוי בגישה לייצור היין ולמיתוגו כבר כתבתי בטור אחר, ואכן המגמה חיובית עם הצגת היקב מספר בלנדים לא שגרתיים, מעניינים וחדשניים. הבלנד האדום היבש המורכב מענבי מלבק ביחס של 60% יחד עם 40% ענבי מרסלן, ומתאפיין בצבע עז וניחוח מודגש של פרי, דובדבן, פטל, אוכמניות ושזיפים, המשתלבים עם תיבול עדין. מבנה היין איתן והוא בעל סיומת עוצמתית וארוכה, היין שהה 8 חודשים בחביות ומורגש כי היין צעיר יחסית לשתיה , וודאי שכמה חודשים בבקבוק יעשו לו רק טוב, ועדיין זהו יין עם אופי ברור ובמחיר משתלם. מחיר 65 ₪

סירה רזרב 2013, יקב טוליפ
סירה רזרב 2013 של יקב טוליפ יוצר מ-95% ענבי סירה איכותיים, מהכרם הצפוני שבכפר יובל ליד מטולה, בתוספת 5% פטיט ורדו ממושב מטע. היין התיישן 16-18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי להתבגרות עדינה והשתבחות. לפני הביקבוק עבר היין סינון גס בלבד, לשימור טעמיו. זהו יין מרשים בעל צבע בורדו - שחור עמוק וצפוף, מאופיין בארומות של פירות יער בשלים, ובפה הטעם מלא, פירותי ועשיר, מלווה בטעמי שוקולד וקפה. ליין סיומת ארוכה ונעימה. מחיר 109 ₪

איש הרים שיראז רזרב 2012, יקב הר ברכה
היין מוגדר כשיראז בשל המרכיב המרכזי בו 85% ענבי שיראז, אך כולל גם מעט מרלו, פטי ורדו, וקברנה סובניון מכרמים באזור הר גריזים בשומרון הידוע בגובהו הרב, כ-840 מטר מעל פני הים. באף ריחות עזים של פרי שחור, קפה. היין התיישן 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות דבר המשפיע על היותו של היין דחוס מעט ומלא אופי. מומלץ לפתוח את היין בכלי רחב (דיקאנטר) שעה או יותר לפני השתיה על מנת לקבל את הטעם המירבי ממנו. מחיר כ-200₪

קומולוס 2013, יקב מטר (פלטר)
קומולוס הינו שם של ענן ערמתי בשמיים המוריד ממטרים, או בשמו היומיומי - ענן כבשה. השם מגיע מחיבור יקב מטר לעולם המטאורולוגיה, ומהקירבה הגאוגרפית להר אביטל או בערבית תל אבו-נידא (אבי הטללים) שם לפי המסורת קבור השייח' אבו נידא שייחסו לו יכולות מאגיות להורדת גשמים. זהו בלנד אדום של קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק שגדלו בגליל העליון ובהרי ירושלים . היין התיישן 14 חודשים בחביות עץ המראים נוכחות משמעותית לאורך כל הלגימה. באף ניחוחות של פרי שחור ועץ קלוי. יין כבד במובן הטוב של המילה, מתאים מאוד לארוחת חג מלאת בשר ופחמימות. מחיר כ-100 ₪

קברנה סובניון 2012, פרימיום 3400, יקבי ירושלים
ברור לי שכמעט כל מי שמכיר את יקבי ירושלים חושב עליו את אותה המחשבה, וכן.. גם אני הייתי חלק מהמחשבות האלה, אך לאחרונה היקב בחר לפעול בשני מישורים ומפריד בין ייצור המוני לבין יין הממותג מחדש, עם איכויות לא רעות בכלל. היין מקבל מקום אצלי ברשימה כמי שמאמין בתשובה שהיא סמלו של ראש השנה, היקב ששינה דרכיו והחל לייצר גם יין טוב. היין מורכב מ- 85% ענבי קברנה סוביניון ו - 15% ענבי מרלו. הענבים מגיעים מאזור נחל שילה, ומאזור גבעת ניל"י הסמוך לזכרון יעקב. היין עבר התיישנות במשך 10 חודשים, התוצאה -ניחוחות של דובדבן, פטל, וניל ומעט טבק. ליין גוף מאוזן וסיומת נעימה. בהחלט יין ששווה טעימה. מחיר 45 ₪


פסגות ויוניה 2014, יקב פסגות
לויוניה מבית פסגות יש ארומטיות עשירה וחומציות נפלאה באיזון מלא. תוספת המרירות מאופקת בסיומת היבשה והארוכה. ויוניה 2014 כבר הספיק לזכות במקום הראשון בקטגורית זנים לבנים נוספים בתחרות BEST VALUE שנערכה בישראל. זהו יין לבן יבש אשר מבוסס על ענבי ויונייה, שנבצרו בכרם "מטע" בהרי ירושלים. הבציר חולק לשניים כדי לקבל מבנה יין מאוזן והנגזר מאופי ההבשלה של ויונייה. הבציר הראשון נסחט באשכולות שלמים, שנתן ליין מבנה חומצי ורענן. הבציר השני נמעך והושרה על קליפתו למשך 24 שעות בטרם נסחט, ולאחר מכן הותסס. תהליך זה הוסיף ליין עושר של פנולים בהבשלה מלאה ואפיון זני מובהק. התוצאה של שילוב שני הבצירים היא יין ארומטי עשיר ומלא, ועם רמות אלכוהול מאוזנות. מחיר 65 ₪

שרדונה קברנה 2014, יקב גבעות
בלנד המורכב מ-83% שרדונה ו- 17% קברנה סובניון שגדלו בכרמים באזור אש קודש וכרם גיורא המזוהים בגובהם הרב מעל 700 מ', מזג אוויר אופטימאלי לענבים איכותיים המשלב חום ביום וקור בלילה. זהו למעשה Blanc de noir הלוקח זן ענב אדום ומפיק ממנו תירוש כמעט חסר צבע על מנת להשתמש בטעמים בלבד. שילוב השרדונה עם הקברנה שהה 8 חודשים בחביות עץ אלון חדשות. ליין טעמי אגוז וניחוחות חמאה, יין בעל גוף סמיך, בהחלט מוצר ייחודי, טוב ומעניין ללגימה על אף המחיר המעט גבוה מדי לטעמי. מחיר 100 ₪

C Blanc du Castelשרדונה 2014, יקב קסטל
יקב קסטל הוא מכונה משומנת המפיקה יינות ברמה בינלאומית וכבר הפך לאושייה בשוק היין הישראלי. השנה הוציא היקב יין המורכב מ-100% שרדונה ובדומה ליתר יינות היקב נעשה בסגון בורגון האלגנטי. היין ישב על משקעיו כשנה בחביות אלון צרפתי ועל מנת להעמיק את מורכבות היין נעשה שימוש השנה במספר שמרים שונים. ליין טעם חמאתי וחומציות מרעננת, בעל גוף מלא ועגול ורשמים קלים של פירות טרופיים, לי זה הזכיר קצת פסיפלורה. מחיר 149 ₪

שרדונה גליל עליון 2013, יקב רקנאטי
יין אלגנטי בעל גוף מלא וניחוחות וטעמי פירות טרופיים, לימון ואשכולית לבנה, המלווים בארומת תבלינים ועץ אלון, יין עשבוני, יש ביין הזה תחושת עץ טובה (העץ מעשיר את המבנה אבל לא את הטעם), יש לו שומניות ומינרליות טובה עם פרחוניות ארומאטית, אבל סיומת מעט מרירה. בשורה התחתונה יין נאה, המשלב בהרמוניה את ארומת פרי השרדונה עם המרקם החמאתי וארומת עץ האלון שמקורם בחביות. מומלץ להגיש צונן היטב (8-12 מעלות), כאפריטיף מהנה לארוחות. מחיר 62 ₪.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן