שושנת יעקב
ערוץ 14 ידוע גם כערוץ הקונספירציות, המקום בו אפשר להדהד בכיף את תאוריית הבגידה מבפנים בשבעה באוקטובר וגם לטעון שרונן הקריב את חיילי גולני. אם כך, אף אחד כבר לא מתרגש כשאחד מכוכבי הערוץ מעלה תאוריה חדשה ומשוגעת. קל וחומר אם מדובר באחת שמפנה אצבע מאשימה לארגוני השמאל, לחברי הכנסת משמאל או לערוץ 12. אז איך קרה שפתאום כולם לוקחים את יעקב ברדוגו ברצינות?
תקציר הדברים, למי שאין לו טוויטר ברוך השם: בתחילת השבוע פרשן ערוץ 14 העלה בתוכניתו ברדיו קול ישראל תהייה לגבי המוכנות של ערוץ 12 למתקפה, והביא כראייה את יונית לוי שישבה באולפן מאופרת כבר בשעה שמונה בבוקר. חוץ מכמה ביביסטים כועסים אף אחד לא האזין או התרגש במיוחד מהקטע הזה. אלא שאז עורך המהדורה של חדשות 12, גיא סודרי, לא הצליח להתאפק והגיב: "יעקב היקר, אני מניח שאתה ידעת בדיוק כמוני מי יצא מפה מהר מהר במטוס פרטי בסופ"ש אז לשנינו לא היה קשה להבין שזה קורה".
משם זה רק הסלים - השניים המשיכו לעקוץ זה את זה ברדיו ובמקביל ברשתות החברתיות וגם לרמוז לזהות המדליף. רק בעיה אחת: הם שכחו שיש קהל. ובמקום שכל התאוריה של ברדוגו תחמוק מתחת לרדאר, סודרי הפך אותה לשיחת היום במו ידיו. פתאום כולם דורשים תשובות: מי הדליף? מי ברח במטוס פרטי? (האפשרות של יאיר נתניהו כבר נפסלה) ולמה לסכן את המתקפה רק כדי שיונית לוי תהיה מאופרת באולפן?
אבל סודרי לא הגיע כדי לתת תשובות, אלא לעשות הצגה. הוא היה בטוח שתשובה שנונה ועמומה לברדוגו, כזאת שתרמוז שהוא בעצמו ידע על המתקפה מראש, תוריד את כל הקטנוניים מהגב. אבל הציפייה מפרשן שמבלבל את המוח ברדיו אינה זהה לציפייה מעורך המהדורה המרכזית הנצפית ביותר בישראל, וכעת סודרי בבעיה: העם רוצה תשובות, ועכשיו.
ברדוגו. אף אחד לא היה מתייחס צילום: Yonatan SIndel/Flash90
נהפוך הוא
כדי להבין את משמעות הרשתות החברתיות על עולם הטלוויזיה מספיק להסתכל על העונה של "אהבה חדשה" שהסתיימה השבוע, והתקיימה בשני קווים מקבילים: על המסך ובאינסטגרם. לפני ואחרי כל פרק פורסמו פוסטים של התנצלויות והבהרות, סטוריז שמסגירים את המצב הזוגי של המשתתפים ורילסים שמלווים את העונה ולעיתים מעניינים יותר ממנה. השיא הגיע כשמיד אחרי פרק האיחוד שניים מהדיירים שיצאו יחד מהתוכנית ונפרדו כמעט מיד אחריה, יובל ותום, פרסמו סרטונים מבלבלים זה על זו באינסטגרם ויצרו קו חדש ודרמטי בעלילה.
אבל "אהבה חדשה" היא רק סימפטום קטן לעומת מה שקורה בחדשות. אם בעבר המסך הגדול בסלון היה הדרך העיקרית להתעדכן באקטואליה, היום הטלגרם כבר לגמרי מנצח. למרות אחוזי הרייטינג הגבוהים, השבוע האחרון הבהיר לערוצי הטלוויזיה באיזה מצב עגום הם נמצאים. הפרשנויות כבר מזמן לא מועילות כשפעם אחר פעם התחזיות מתבדות, הדיונים באולפנים כמעט אף פעם לא ענייניים ותמיד מוטי צד, והצופים מסתפקים בעדכון של עמית סגל בטלגרם ולא זקוקים לנאום המלא על המסך.
זאת הסיבה שההחלטה להחזיר מהר כל כך את תוכניות הבידור לרצועת הפריים טיים היא נפלאה. לא ניתוק ולא זריקת אחריות, אלא דווקא הבנה ברורה של המציאות. תוכניות הריאליטי והסאטירה הן הזירה שבה הרשתות החברתיות (בינתיים) לא יכולות לנצח את הטלוויזיה, ותעיד על כך סדרת הרשת הגרועה "כשהגלים מתחזקים". דווקא בזמני מלחמה בהם אנחנו חיים את החדשות אנחנו זקוקים יותר מתמיד למירוץ למיליון.
החלטה חכמה, צילום: צילום מסך רשת 13
ליצן קטן נחמד
מבחינת חלק גדול מהציבור, עמית סגל הוא האיש שיודע הכל. זה שהיה צריך להסתובב בבית הכנסת עם חולצה שכתוב עליה "אני לא יודע מתי תהיה מתקפה מאיראן" (ברדוגו, שמעת?) כי כולם ציפו שהוא זה שידע, וזה שכולם מחכים לעדכון שלו בטלגרם על כך שהטיל מאיראן יורט. ובכל זאת, דווקא האדם "החדשותי" ביותר בישראל הצליח לספק את הרגע המתוק והמנחם של השבוע.
היה זה באמצע התוכנית של קרן מרציאנו ברצועת השעה שבע, כשהמגישה לא הצליחה להתעלם מהאורחת שהתגנבה לפריים: אליענה סגל, בתו בת ה-4 של הפרשן הפוליטי, מחופשת לדרדסית. "אני מצטער, עשיתי כמיטב יכולתי אבל המשפחה לפני", אמר סגל, וכנראה שאין הורה שלא הזדהה איתו ברגע הזה. אחרי שבוע שלם עם הילדים סגורים בבית (או גרוע מכך, בממ"ד) היה מנחם לראות שגם בביתו של האיש-יודע-הכל יש דרדסית קטנה שמסתובבת ומפריעה.
עד דלא ידע
עקבתי בשבוע האחרון אחרי חילופי הדברים בין מתן חודורוב (יו"ר ועד העובדים של חדשות 13) לבין אמיליאנו קלמזוק (המנכ"ל), שכללו בעיקר הרבה טענות ותלונות מצד הראשון, ורק שאלה אחת הטרידה את מנוחתי: מתן, על מה אתה נלחם? נשים בצד את העובדה שעל פי פרטי העסקה הנוכחים ערוץ i24NEWS ייקח חלק רק במערכת האקטואליה ולא יפגע בחברת החדשות, מה שאמור להרגיע את מתן - גם אם חברת החדשות אכן תיפגע, למה זה כל כך בוער בך?
לפני שאתם קופצים. אני מבינה, זה הערוץ שלו. זה באמת עצוב שערוץ שבו עבדת כל כך הרבה שנים, גוף תקשורת שהאמנת בו, קורס כך תחת רגליך. אך האם חודורוב לא מפנים שהקריסה כבר מזמן התרחשה? האם לא הבחין כיצד הרייטינג הולך ומתדרדר (אפילו בעת מתקפה), איך חבריו לערוץ עוזבים זה את זה, כיצד הציבור הופך אדיש כלפיהם ואפילו את רגשות השנאה שלו העביר מזמן לערוץ 12? האם כשחודורוב נלחם כך על ערוץ 13 הוא באמת לא מבין שאין לו בכלל על מה להילחם?