האם צריך לשאול לפני שאני לוקחת דברים בבית של מישהו אחר גם אם הוא בטוח יסכים לי לקחת?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/08/22 18:08 יח באב התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב, אני כרגע בבית של

סבתא שלי ואני יודעת שהיא בטוח תסכים לי לקחת עוגיות מהמזווה ולאכול אבל גם אם אנסה לשאול אותה אם היא מסכימה היא תעלב ותגיד "למה שאני לא אסכים?" ואני לא יודעת אם זה גזל אז אשמח לתשובה ( גם השתמשתי במשחת שיניים שלה בלי רשות בגלל זה )

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ממליץ לך לסכם פעם אחת אם סבתא שלך שיש לך רשות כללית מקיפה ורחבה להשתמש וליהנות מכל מה שיש לה בבית. כך תרגישי תמיד נוח לפעול כהבנתך.

לשאלה שלך מתייחס הרב אליעזר מלמד שליט"א

ציטוט מתוך פניני הלכה:

ונחלקו הפוסקים בשאלה, מה יהיה הדין כאשר ברור לאדם במאת האחוזים, שחבירו מסכים שהוא ישתמש בחפציו גם ללא רשותו, האם במקרה כזה מותר להשתמש או לא,

לדעת הגאון רבי זלמן מלאדי (שו"ע הרב הלכות מציאה א'), אע"פ שהוא בטוח במאה אחוז שחבירו מסכים, כל זמן שלא קיבל רשות מפורשת אסור לו להשתמש בחפץ ללא רשות.

אבל לדעת הש"ך (חו"מ שנח, א), הואיל וברור לגמרי שבעל החפץ מסכים, ואין לו אפשרות לבקש את רשותו, מותר להשתמש ללא רשות מפורשת. ולמעשה נוהגים להקל כדעת הש"ך, ומנהג חסידות להחמיר כשאפשר.

https://ph.yhb.org.il/08-04-04/