תענית דיבור

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 07/08/03 16:57 ט באב התשסג

שאלה

האם יש ענין בתענית דיבור? אם כן מהו? הרי תענית דיבור מונעת דברי חולין, האם יש פסול בדברי חולין שאינם לשון הרע או רכילות וכיו'ב? מהם הגדרים של תענית דיבור והאם יש נוסח מסוים לנדר לפני קבלת התענית?

תודה לרב.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

יש עניין גדול בתענית דיבור לעניין יותר גדול וחסימת הפה מדברי חולין , כמאמר הגמרא במסכת סנהדרין על הפסוק " אדם לעמל יולד " דורשת הגמרא זהו עמל פה ועל זה נקרא האדם מדבר , עוד דורשים בעלי המוסר כי זאת הסיבה שלפה ישנם 2 מחסומים - השניים והשפתיים . כדי להזהר ולהשמר ועיין בספר פלא יועץ בערך דיבור ולשון ושם הבחין הרב מה הם סיכונים בדברי חולין , וחוץ מזה מהר מאוד ניתן להגיע לדברים אסורים של רכילות ,לשון הרע , וכדומה.. ואומרת המשנה בפרקי אבות "[לא מצאתי לגוף טוב אלא השתיקה " ].
ובתענית דיבור נמנעים מדברי חולין ומדברים אך ורק בדברי תורה. ומקבלים תענית בפה .

בברכה,

עוזיאל

.