תמיכת לידה בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 14/03/05 01:23 ג באדר ב'

שאלה

לרב שלום וחדש טוב

אני תומכת לידה ויש לי מספר שאלות לגבי עבודתי בשבת.

א.מהם התנאים בהם אני יכולה לענות לטלפון לאשה הרה שזמן לידתה המשוער הגיע? (סימני לידה ברורים או תנאי אחר)

ב.הדרך לנשיאת טלפון נייד בשבת

ג.אם האשה מעונינת לעבור את רב הצירים בביתה האם מותר לנסוע אליה ואח"כ לחדר לידה?

ד.כיצד אני אמורה להגיע לחדר לידה? במונית,ע"י האשה ובן זוגה או ששתי האפשרויות נכונות?

ה.אם במונית - מה אופן התשלום בשבת? והאם הנהג חייב להיות גוי?

ו.האם מותר לי לענות לטלפון בשבת גם ליולדת הרחוקה ממועד הלידה המשוער בהנחה שזה מקרה חרום?

ז.אופן גבית תשלום על עבודה שבוצעה בשבת?

עד כה לא הייתי בלידות בשבת ואם יש הערות נוספות שחשוב שאדע אשמח לדעת.

תודה רבה

כנרת

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

בדרך כלל יולדת מסכמת מראש עם התומכת שלה ,והתמיכה היא לא רק בזמן הלידה אלא עוד לפני כן (מדובר על עיסויים ועל מסג'ים ולחיצות ודיקור והתעמלות ומתיחות ועוד ).

היחס של היולדת לתומכת הוא יחס של אימון והיא לא תלך ללדת אם התומכת לא תעמוד לידה ותלווה אותה ולכן בכדי לאפשר ליולדת מציאות של יישוב הדעת התומכת חייבת להיות יחד איתה כל הזמן.מה שמוגדר בהלכה "אתוביה דעתא". ולכן:

1)את צריכה להרים את הטלפון בשבת ולהגיע לביתה של היולדת ברגל או בנסיעה. (הייתי ממליץ לך להצטייד בטלפון שבת של מכון צומ"ת).
2)אם הלידה צפויה להיות בשבת אז יש לעשות את כל ההכנות הנצרכות שאפשר לעשות לפני שבת בכדי לצמצם את חילול השבת כגון להחנות את הרכב שלך ביום שישי כמוכן ליציאה בלא צורך לנסוע ברוורס בכדי לצאת מהחניה.ובכלל זה אין היתר להניח ברכב טלפון נייד אלא אם צריך אותו לצורך יצירת קשר רציף עם היולדת.
3) כדאי לך להדריך את היולדת לפני הלידה בנושא של ההכנות ללידה בשבת כגון תשובתי ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=48332
4)כדאי לך להיות צמודה ליולדת ולהגיע יחד איתה לחדר לידה אם בעלה נוהג אז תסעי איתם אם מונית אז תסעי איתם אם אמבולנס אז תסעי איתם.
5)לגבי נסיעה במונית כדאי להכין פתק מראש ולכתוב בו מספר טלפון ושם ואת הסיבה שלא ניתן לשלם לנהג המונית ואז לשלם לו במוצ"ש.
6)כן.
7)התשלום הוא עבור התמיכה ולא רק עבור הלידה שמתבצעת בשבת ולכן זה נקרא "הבלעה" ומותר.

כדאי לך ללמוד את פרטי ההלכות מספר שמירת שבת כהילכתה פרק לו' ופרק מ' מהלכה נ ואילך.
ואם יהיו לך שאלות נוספות אשתדל להשיבך .

בהצלחה,

עוזיאל