שבת-מוקצה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 07/12/09 11:27 כ בכסלו התשע

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

רציתי לדעת האם מותר להזיז חפצים כגון:מאוורר,

מנורה או טלפון וכו' כשהם לא מחוברים לשקע או לחשמל בשבת?או האם זה 'מוקצע'בכל מקרה?

תודה

תשובה

שלום וברכה,

החפצים שהזכרת הם מוקצה בשבת ואסור להזיזם.
ישנם כמה סוגי מוקצה והם שייכים לסוג "כלי שמלאכתו לאיסור". מוקצה מסוג זה מותר להזיזו אם צריך את מקומו או את החפץ לצורך מותר.

דוגמאות:
1. לצורך מקומו : מנורת שולחן המונחת במקום בו את רוצה ללמוד בשבת - מותר להזיזה למקום אחר כדי לפנות את המקום על השולחן להניח את ספר הלימוד.
2. לצורך גופו : יש בחדר רוח שמעיפה ניירות ואתה רוצה להניח על הניירות את מנורת שולחן כדי שלא יעופו ברוח - מותר להזיזה ולהניחה על הניירות. יש מחמירים לעשות זאת במקרה שאין דבר אחר להניח על הניירות שלא יעופו, וראוי אם אפשר להחמיר כמותם.

בשני המקרים אם אפשר עדיף להזיזה כלאחר יד ואם לא אז מותר גם באופן הרגיל.

בברכה דוד לוי