שאלה
שלום לכבוד הרב.
נתבקשתי לשאול עלידי זוג חברים טובים, שהם חילונים, ובעז"ה מתחתנים ב- 20/07.
הבחור הוא מבית מאוד חילוני ובכלל לא מעוניין בשבת חתן, לחברה שלו זה דיי חשוב ומוכן ללכת לקראתה. (גם חתונה אורטודוכסית הוא עושה בגללה, אחרת מבחינתו זה היה טקס אזרחי).
הם לא בעלי אמצעים רבים. והם התחילו לברר לגבי העלייה לתורה בשבת חתן. לאחר בירור בכמה בתי כנסת התברר שבבתי כנסת אשכנזים זה עולה בסביבות 500 ש"ח, ואילו בבתי כנסת ספרדים, זה לא עולה, אך אומרים שמהמנהג שהחתן נותן כסף כפי שהוא רוצה כתרומה לבית הכנסת -> אך זה לא חובה
יש לציין שבני הזוג אשכנזים.
לאור הסכום הגבוה (500) -> הבחור על סף ויתור השבת חתן.
האם יש בתי כנסת באיזור נתניה - אשכנזים -> שלא גובים תשלום עבור השבת חתן? האם בתור אשכנזים הם יכולים לקיים את השבת חתן בבית כנסת ספרדי?
דבר נוסף, הכלה אמרה שהיא לא מוכנה להישאר בבית ורוצה להיות נוכחת בשבת חתן בבית הכנסת, ואני יודעת שכיוון שאצל אשכנזים השבת חתן לפני החתונה לא נהוג שהכלה מגיעה.
האם זה נכון? ואם זה נכון זה עניין של מנהג או הלכה?
מצטערת על אורך השאלות, אך חשוב לי לתת את כל הרקע, ולקבל תשובות מדוייקות עלמנת להעביר להם את המידע.
תודה רבה, ושבוע טוב.
תשובה
שלום וברכה
מאד יפה שאת נירתמת לעזור ודואגת שהבני הזוג יקיימו גם את המנהג של שבת חתן, מאד חשוב שהחתן יעלה לתורה ותהיה ברכת התורה שרויה בביתם.
יד הנוהגים לקיים את שבת החתן אחרי החתונה (גם אצל אשכנזים), דבר המאפשר כמובן את השתתפות הכלה וניתן כמובן לברך בסעודות גם את שבע הברכות.
במידה והם מעדיפים לעשות את זה בשבת שלפני אין מניעה שהכלה תהיה נוכחת בפרט כשמדובר על המקרה שאותו תיארת ומוטב שיקיימו את השבת ויוותרו על המנהג שהכלה לא נמצאת.
הם יכולים לקיים את השבת בבית הכנסת ספרדי אם זה יותר נוח להם, אם חשוב להם לעשות זאת בבית כנסת אשכנזי, ניתן לפנות לגבאי או לרב ולהסביר את שיקול הכספי ואני מקווה שזה יעזור, ניתן גם לפנות לארגון "צהר" לשאול לגבי אחד מרבני הארגון או הקהילה באזור שיכול לסייע בנושא זה.
הטלפון של צוהר-08-9152270
בברכה