שאל את הרב

שאלה

חדשות כיפה הרב יצחק פייגלין 14/09/10 19:24 ו בתשרי התשעא

שאלה

בס"ד שלום יש לי כמה שאלות שונות

א האם צריך לעשות כפרות (צדקה, תרנגול, דגים) לספרדים?

ב האם מותר לי לנעול נעלים, בחנות נעלים, כדי לראות אם הנעל נוחה, וכדומה, ואני יודע שלא אקנה ממנו, (כי אני יקנה במקום שלא אוכל למדוד ובגלל זה)

תשובה

א. מנהג הכפרות הוא קדום, והוא החל בימי הגאונים. אמנם מרן השו"ע כתב: "מה שנוהגים לעשות כפרה בערב יום כיפורים לשחוט תרנגול על כל בן זכר ולומר עליו פסוקים, יש למנוע המנהג" (או"ח סי' תר"ה), אך כבר נהגו בכל קהילות ישראל בין אשכנזים ובין ספרדים לקיים מנהג זה. וכך כתוב בספר ילקוט יוסף: "המנהג בכל תפוצות ישראל לעשות "כפרות" בערב יום הכפורים ומנהג זה יסודתו בהררי קודש".
עיקר מנהג הכפרות הוא לקחת תרנגול, לסובבו סביב הראש ולומר "זה חליפתי זה תמורתי זה כפרתי". אח"כ ניתן התרנגול לשוחט מוסמך. כיום נוהגים כך רק יחידים המקפידים על מנהגי קבלה. רוב עם ישראל, נוהג לעשות כפרות עם סכום כסף השווה בערכו לפחות למחיר התרנגול, ואומרים את נוסח הכפרות שציינו לעיל, ותורמים את הכסף לצדקה.
אוסיף ואומר, שמנהג הכפרות הישן, תאם מציאות שהיו הולכים תדיר לשוחט וזה היה מעשים בכל יום. בימינו אין זה כך, ולא סביר שיהיו שוחטים זמינים בכמות ובאיכות בערב החג. לכן אני סבור שעשיית כפרות על כספי צדקה עדיפה יותר, כך הכסף ילך ודאי לזקוקים לו, וכל אחד יכול לומר את נוסח הכפרות במקום המתאים לו.


ב. התשובה די פשוטה, מה שהמוכר לא מסכים לא עושים ! וכיצד נדע ? שאל כל מוכר נעליים האם הוא מוכן שימדדו אצלו נעליים ויקנו במקום אחר. נראה לי שאין ספק מה הוא ישיב.

כתבות נוספות