ק''ש שעל המיטה

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 29/10/10 03:07 כא בחשון התשעא

שאלה

שלום !

יש לי כמה שאלות:

1. האם את תחילת קריאת שמע אומרים בעמידה?

2. עד מתי מותר לקרוא קריאת שמע?

3. האם קוראים את "אנא בכוח" כולו בכל לילה, ז"א כל הפסוקים ולאחר מכן חוזרים על הפסוק של אותו לילה?

4. מה פירוש אם כתוב לי בסידור לאחר "יעלוזו" - 'ויחזור הנה מיטתו ג"פ'?

בתודה רבה מראש ושבת שלום .

תשובה

שלום
1. אפשר לומר את סדר קריאת שמע שעל המיטה בשכיבה, אבל יקפיד להטות על צידו,
2.קריאת שמע עד שיעלה עמוד השחר ולגבי ברכת המפיל יש שלמדו על פי קבלת האר"י ז"ל, שרק מי שהולך לישון לפני חצות הלילה יברך "המפיל", אבל מי שהולך לישון אחר חצות לא יאמרנה וכן נוהגים רבים מהספרדים, שאם הולכים לישון אחר חצות אומרים "המפיל" בלא שם ומלכות (כה"ח רלט, ח, וע' יחו"ד ד, ע' קכב-קכד), אבל למנהג אשכנזים וחלק מהספרדים, כל זמן שהולכים לישון לפני עמוד השחר, מברכים "המפיל".
3.על פי תקנת חכמים צריך לומר לפני השינה את פרשת "שמע" וברכת "המפיל", אבל את שאר המזמורים אין חובה לומר, אלא שנתפשט המנהג לאומרם על פי מנהגו של רבי יהושע בן לוי, שהיה מוסיף מזמורים כדי להגן מפני המזיקים (ע' מ"א רלט, ב).
4. אני לא מכיר אבל נראה לי שהכוונה לפסוק משיר השירים "הנה מיטתו שלשלמה שישים גיבורים סביב לה מגיבורי ישראל כולם אחוזי חרב מלומדי מלחמה איש חרבו על ירכו מפחד בלילות "

ולהלן הרחבה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד ועייני בספר באתר ישיבה http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=537