ק''ש שעל המיטה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 09/02/08 21:50 ג באדר א'

שאלה

מה העיניין של ק"ש על המיטה?

אני רוצה להתחיל לומר איזה חלקים אני חייבת לומר?

חייבת להיאמר על המיטה? ובערב שבת שאין לי אור אפשר לומר מחוץ לחדר?

מה מותר/אסור לעשות לאחר הקריאה?מותר לי לקרוא ספר או לצפות בטלויזיה כי כך אני נרדמת בד"כ?

תשובה

בס"ד

שלום לך,

שמחתי לקרוא על הרצון שלך להתקדם ולהתחזק.יישר כוח.

חכמים תיקנו לומר קריאת שמע שעל המיטה כדי שהשינה שלנו תהיה מתוך דברי תורה וקשר עם ה´. בנוסף, מובא בגמרא שלקריאת שמע יש כח להגן על האדם שלא יקרה לו בלילה שום נזק. בזמן השינה הנשמה שלנו עולה למעלה, ולכן תיקנו חכמים את ברכת "המפיל" כדי לבקש מה´ שיחזיר לנו את נשמתנו בבוקר.

מעיקר הדין חייבים לומר רק את הפרשה הראשונה של קריאת שמע ("שמע ישראל" עד "ובשעריך"), ואת ברכת "המפיל". יש נוהגים לברך "המפיל" לפני קריאת שמע, ויש הנוהגים לברך רק בסוף, סמוך ביותר לשינה.

מלבד זאת, נהגו לומר מזמורי תהלים ופסוקים שונים, כפי שמופיע בסידורים. נראה לי שכהתחלה אפשר לומר רק חלק מהם, לפי ההרגשה שלך.

לא חייבים לומר על המיטה ממש. רצוי להסמיך את האמירה לשינה ככל האפשר, אבל אם קריאת ספר וכו´ עוזרת לך להירדם את יכולה לקרוא אחרי אמירת ק"ש.

ישנם פוסקים שכתבו שאין לדבר אחרי ברכת "המפיל", ויש שהתירו. ראי:
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=2795

כל טוב,

יוסף
yosefrez@gmail.com