צריכת אנטיביוטיקה בשבת.

חדשות כיפה הרב יצחק פייגלין 20/01/11 19:43 טו בשבט התשעא

שאלה

שלום לכבוד הרב!

האם מותר לצרוך אנטיביוטיקה נגד זיהום לצורך רפואי בשבת ?

תודה ושבת שלום וט"ו בשבט שמח !

תשובה

שלום

אין אב מלאכה האוסר לקחת תרופות. ישנה גזרה של חז"ל לא לעסוק ברפואות בשבת שמא ימשך אחר העניין ויבוא לייצר רפואה בשבת. יצור הרפואות פעם היה כרוך בשחיקת עלים להכנת התרופה - וזה מלאכת טוחן.

ברור שאיסור זה הוא רק מדרבנן, וברור שאיסור זה קצת איבד מתוקפו המקורי שכן בימינו איש לא מייצר תרופות בבית. אך כלל הוא בידינו שגם אם נתבטל הטעם הגזרה לא בטלה. מכל מקום, רבותינו הפוסקים עושים מאמץ להעמיד את הגזרה בדיוק על המציאות בה נגזרה ולא יותר, כדי לא להכביד.

לעניין מצב החולה:
בחולה שיש בו סכנה - פשוט שמותר, שכן אף לחלל שבת באיסורי תורה התירו. (שש"כ פרק ל"ב סע´ נ"ד)
בחולה שאין בו סכנה - גם מותר, שכן התירו לעשות עבור חולה כזה חלק מאיסורי דרבנן. (שש"כ פרק ל"ג סע´ ד´)

אז על מי בדיוק נגזרה הגזרה דלעיל ?

התשובה היא על אנשים בריאים שיש להם מעת לעת איזה כאב ומיחוש. (שש"כ פרק ל"ד סע´ ג´)

וגם להם יש חריג, שאם החלו בטיפול לפני השבת לא מפסיקים אותו. (שש"כ פרק ל"ד סע´ י"ז)

אז זאת התשובה לשאלתך

רפואה שלמה
שבת שלום
וכל טוב