שאלה
אני כבר שלחתי שאלה בנושא הזה... הנושא הזה נורא חשוב לי! זה כל חיי כמעט...ואני ממשיכה ושואלת:
מה רע שאני אשיר? לא אכפת לי שזה לא יהיה על במה- לא אכפת לי להשמיע את השירים שלי רק ברדיו...תגידו לי רק מה הפתרון לזה?
אני רוצה לברר מה לא צנוע בשירה? האם זה נכון שזאת רק ההופעה עצמה? ואם כן- האם מותר לי לפרסם שירים ברדיו- בו ניתן רק לשמוע... מבלי לראות אותי שרה
תשובה
שלום וברכה.
ראשית עליך להודות לבורא עולם שנתן לך כשרון וקול, אין שום דבר רע בשירה כלל. אך יש הגבלות על השמעה ושמיעה של קול אישה – את יכולה לשיר לנשים ובנות, אבל לא לגברים ובטח לא לסמוך לכתחילה על היתר האזנה לקול אישה דרך מכשיר.
בספר שיר השירים מבקש דוד מרעיה: " הראיני את מראיך, השמיעיני את קולך, כי קולך ערב ומראך נאה". מכאן למדו חז"ל כי לא רק דמותה של האישה היא משמעותית בחיי האהבה, אלא גם קולה, דבר המלמד על עוצמה הגדולה והמשמעותית של הקול.
צניעות בקול אישה לא נובע רק מהחשש שבנים ידרדרו, אלא כערך בפני עצמו. צניעות היא לא רק חומה בפני יצר הרע, כי אם ערך עצמי. חיים בצניעות, פירושם חיים שלא על בסיס החצנה, אלא על בסיס שמירה קפדנית על הפנים. על כן ייחדו חז"ל קולה של אישה רק לנשים אחרות כמו כן גם למשפחתה. כלומר בצניעות קולך את בונה עולם פנימי שלם ושומרת על קדושתך וקדושת קולך.
אני מתרשם שישנה חשיבות רבה עבורך לאפשרות לשיר. אך תשאלי את עצמך (איני בא לשפוט בשום אופן, אלא לשאול שאלות), האם חשוב לך הביטוי עצמי דרך השירה או התפרסמות ותהילה? (אלו שני דברים מנוגדים, למרות שהרבה חושבים שהם היינו הך). אם מטרתך הוא ביטוי עצמי, לדעתי ישנן אפשרויות רבות לשימוש חיובי בקולך המתישבות עם ההלכה, כגון: הופעות לבנות ונשים, השתתפות בקבוצות תיאטרון ( שמופיעות בפני הנשים ) או להופיע לבד ע"פ רצונך. אך אם חשוב לך להתפרסם – נראה לי שכדי שתשקלי היטב האם יש ערך לתהילה בפני עצמה, בייחוד שהדרך לתהילה לרוב אינה מקובלת מבחינת התורה וחז"ל.
בברכת כל טוב ובהצלחה.
חיים, צוות ישיבת הר עציון