צום תשעה באב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/07/15 08:19 יח בתמוז התשעה

שאלה

כבוד הרב שלום,

ב"ה ילדתי לפני פחות משנתיים, וכאמור אני פטורה מהצומות "הקלים" למעט תשעה באב ויום כיפור.

נקווה שבעז"ה המשיח יגיע ותשעה באב יהפך השנה מאבל ליום טוב.

אך במידה ולא, האם אוכל לקבל פטור מהצום מאחר והוא יוצא השנה צום דחוי.

קשה לי מאוד בצומות וזה לעיתים מגיע עד כדי הקאה.

בתודה מראש,

ושנתבשר בעז"ה בבשורות טובות, ובביאת משיח צדקינו.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אכן אפשר להקל כשהצום נדחה: ראוי להתחיל את הצום וכשאת חשה רע אפשר להפסיק את הצום. להלן ציטוט מדברי רבנים בנושא:

רב העיר רמת גן, הרב יעקב אריאל, כתב כי "השנה בגלל שתשעה באב נדחה יש מקום להקל לעוברות ומניקות המצטערות.
עליהן להתחיל את הצום וכשתרגשנה חולשה או צער גדול (החורגים מחולשה וצער של כל אדם ביום צום) עליהן להפסיק את הצום.
אם הן מסופקות הן יכולות לאכול ולשתות לשיעורין".

רב היישוב הר ברכה וראש הישיבה במקום, הרב אליעזר מלמד, כתב בספרו פניני הלכה, "מעוברות ומיניקות חייבות להתענות בתשעה באב. אבל בצום נדחה דינן קל יותר, ואם הן חלשות במקצת או שיש להן מיחוש מסוים, אף שאינן חולות - פטורות מצום שנדחה"

מתוך
http://www.inn.co.il/News/News.aspx/241420