צביעה בשבת

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 13/12/11 17:42 יז בכסלו התשעב

שאלה

1.מה קורה כאשר מנגבים חולצה שהתרטבה במגבת בשבת,והצבע של החולצה עובר למגבת? הרי זה נקרא לצבוע

2. האם מותר לשים עדשות בעלות צבע שונה מהעיניים שלך בשבת?

הרי זה צובע אותם בצבע שונה ואסור לצבוע בשבת

3.מה קורה כאשר נשפך יין על אחת המפיות בשבת הרי זה צובע אותם בצבע שונה ואסור לצבוע בשבת

תשובה

שלום רב

אתחיל מסעיף 2. לשים עדשות בצבע שונה על העיניים לא צובע שום דבר. בסך הכל משמעות הדבר ששמת עדשה בצבע שונה על העיניים שלך. הצבע מהעדשה לא עובר לעיניים שלך, ולכן לא נעשית שום מלאכה הקשורה לצביעה.

לגבי סעיפים 1 ו-3 לא הבנתי את השאלה. האם השאלה היא אם הדבר מותר לכתחילה? ודאי שאם יודעים שהמגבת תיצבע אסור לנגב את החולצה במגבת, וכן אסור לשפוך בכוונה יין על המפה כדי לצבוע את המפיות, כיוון שזו מלאכת צובע. אם הדבר נעשה 'בדרך לכלוך', כלומר שאני לא מעוניין במפית בצבע החדש שנוצר לה, אלא שהנחתי אותה כדי לספוג את היין שנשפך, ועכשיו עליי לזרוק/לכבס את המפית - הדבר מותר.
ראה: שולחן ערוך, או"ח שב, י.

לעומת זאת, אם הדבר קורה בטעות (כלומר, אם ניגבת את החולצה הרטובה, וגילית שהיא הורידה צבע על המגבת), אז אין בכך שאלה כיוון שזוהי שגגה.

אריאל
(המשיב אינו רב)