פרופוליס

חדשות כיפה צוות ישיבת אלון מורה 13/12/06 21:31 כב בכסלו התשסז

שאלה

בס"ד

שלום רב!

כידוע כל הנוצר מחיה שאינה כשרה אינו כשר. היוצא דופן הידוע ביותר הוא דבש. אבל אומרים כי בעצם זה לא יוצאה דופן, כיוון שדבש אינו עובר את מערכות הפנימיות של דבורה, אלה זה רק אבקת פרחים שדבוקה בפה של דבורה. שאלה שלי היא, מה היא הסיבה לפיה קיים פרופוליס כשר (משמש כתרופה לחיזוק החיסון ולא לפיקוח נפש), אף על פי כך שפרופוליס הוא, בעצם, צואה של הדבורה.

תודה מראש,

סבינה

תשובה

לסבינה שלום,

הפרופוליס איננו צואה של דבורה.
ראי ב:
http://www.edugal.org.il/hokrim/concept/mu314.htm

זהו שרף עצים המועבר ע"י הדבורה.
לכן, במאמר אחר שם מובא כי: ["יתכן מאוד שהפעילות הביולוגית של הפרופוליס מקורה מחומרי ההגנה, המופרשים מהצמחים, כלומר לדבורים אין יכולת עצמית לייצר אנטיביוטיקה,] אלא ביכולתן לברור את הצמחים היעילים ביותר, המהווים מקור ראשוני לפרופוליס".

גם העיבוד עם מיצי הדבורה, אינו שונה מדרך העיבוד של הדבש, שגם הוא עובר עיבוד ע"י אנזימים שברוק הדבורה.

לכן,
הפרופוליס מותר באכילה,
אבל
הבעיה הקיימת היא דוקא [באלכוהול] שבו הוא מעורב. בארץ בד"כ השימוש הוא באלכוהול סינטטי, ואעפ"כ צריך הכשר מוסמך ע"מ להשתמש בפרופוליס.

בברכה
אמיר