פירוש השם עדי

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 26/05/03 16:13 כד באייר התשסג

שאלה

בס"ד

כבוד הרב.

רציתי לשאול מה פירוש השם- עדי.

תודה.

תשובה

בס"ד

עדי זה תכשיט.

באופן יותר פנימי זה התכשיט שקיבלו בני ישראל בהר סיני בעת קבלת התורה. אלו הכתרים המפורסמים שקיבלו כנגד נעשה ונשמע. וכך כתוב בגמרא במסכת שבת:

בְּשָׁעָה שֶׁהִקְדִּימוּ יִשְׂרָאֵל "נַעֲשֶׂה" לְ"נִשְׁמַע", בָּאוּ שִׁשִּׁים רִבּוֹא שֶׁל מַלְאֲכֵי הַשָּׁרֵת. לְכָל אֶחָד וְאֶחָד מִיִשְׁרָאֵל קָשְׁרוּ לוֹ שְׁתֵּי כְּתָרִים, אֶחָד כְּנֶגֶד "נַעֲשֶׂה", וְאֶחָד כְּנֶגֶד "נִשְׁמַע".

ויש על זה כמה פסוקים בספר יחזקאל (טז) המתארים את בנין עם ישראל. בנין פיזי ובנין רוחני. אלו פסוקים שאת חלקם את מכירה מהגדה של פסח:

(ו) וָאֶעֱבֹר עָלַיִךְ וָאֶרְאֵךְ מִתְבּוֹסֶסֶת בְּדָמָיִךְ וָאֹמַר לָךְ בְּדָמַיִךְ חֲיִי וָאֹמַר לָךְ בְּדָמַיִךְ חֲיִי: (ז) רְבָבָה כְּצֶמַח הַשָּׂדֶה נְתַתִּיךְ וַתִּרְבִּי וַתִּגְדְּלִי וַתָּבֹאִי בַּעֲדִי עֲדָיִים שָׁדַיִם נָכֹנוּ וּשְׂעָרֵךְ צִמֵּחַ וְאַתְּ עֵרֹם וְעֶרְיָה: (ח) וָאֶעֱבֹר עָלַיִךְ וָאֶרְאֵךְ וְהִנֵּה עִתֵּךְ עֵת דֹּדִים וָאֶפְרֹשׂ כְּנָפִי עָלַיִךְ וָאֲכַסֶּה עֶרְוָתֵךְ וָאֶשָּׁבַע לָךְ וָאָבוֹא בִבְרִית אֹתָךְ נְאֻם אֲדֹנָי יֱהֹוִה וַתִּהְיִי לִי: (ט) וָאֶרְחָצֵךְ בַּמַּיִם וָאֶשְׁטֹף דָּמַיִךְ מֵעָלָיִךְ וָאֲסֻכֵךְ בַּשָּׁמֶן:(י) וָאַלְבִּישֵׁךְ רִקְמָה וָאֶנְעֲלֵךְ תָּחַשׁ וָאֶחְבְּשֵׁךְ בַּשֵּׁשׁ וַאֲכַסֵּךְ מֶשִׁי:(יא) [וָאֶעְדֵּךְ עֶדִי] וָאֶתְּנָה צְמִידִים עַל יָדַיִךְ וְרָבִיד עַל גְּרוֹנֵךְ: (יב) וָאֶתֵּן נֶזֶם עַל אַפֵּךְ וַעֲגִילִים עַל אָזְנָיִךְ וַעֲטֶרֶת תִּפְאֶרֶת בְּרֹאשֵׁךְ: (יג) וַתַּעְדִּי זָהָב וָכֶסֶף וּמַלְבּוּשֵׁךְ שֵׁשׁ וָמֶשִׁי וְרִקְמָה סֹלֶת וּדְבַשׁ וָשֶׁמֶן אָכָלְתְּ וַתִּיפִי בִּמְאֹד מְאֹד וַתִּצְלְחִי לִמְלוּכָה: (יד) וַיֵּצֵא לָךְ שֵׁם בַּגּוֹיִם בְּיָפְיֵךְ כִּי כָּלִיל הוּא בַּהֲדָרִי אֲשֶׁר שַׂמְתִּי עָלַיִךְ נְאֻם אֲדֹנָי יֱהֹוִה:

וְכֵּיוָן שֶׁחָטְאוּ יִשְׂרָאֵל, יָרְדוּ מֵאָה וְעֶשְׂרִים רִבּוֹא מַלְאֲכֵי חַבָּלָה וּפְרָקוּם, שֶׁנֶּאֱמַר, (שמות לג) "וַיִתְנַצְּלוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת [עֶדְיָם] מֵהַר חוֹרֵב".

אָמַר רַב יוֹחָנָן, וְכוּלָּן - זָכָה מֹשֶׁה וּנְטָלָן, דִּסְמֵיךְ לֵיהּ, (שמות לג) "וּמֹשֶׁה יִקַּח אֶת הָאֹהֶל".

אָמַר רֵישׁ לָקִישׁ, וְעָתִיד הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לְהַחְזִירָן לָנוּ, שֶׁנֶּאֱמַר, (ישעיה לה) "וּפְדוּיֵי ה' יְשׁוּבוּן, וּבָאוּ צִיּוֹן בְּרִנָּה, וְשִׂמְחַת עוֹלָם עַל רֹאשָׁם שָׂשׂוֹן וְשִׂמְחָה יָשִּׂיגוּ, וְנָסוּ יָגוֹן וַאֲנָחָה" - שִׂמְחָה שֶׁמֵּעוֹלָם - עַל רֹאשָׁם.

*********

ובכתבי האר"י ז"ל יש הרבה הסבר על השם הזה ואינני יכול לפרט כי אינני יודע מי יקרא את הכתוב כאן. אבל הסיפור בגמרא מספר באופן סיפורי ומסתיר מאחריו את העומק הגדול כדי שרק מי ששייך להבנת כתבי האר"י יוכל להבינו.

בקיצור יש לך שם מאוד גדול וחשוב. אין לך מושג כמה הוא חשוב וכמה הוא גדול.

שם זה מתאר מהות שהיתה ששיכת לנו. וגם נמצאת בפקדון עבורנו. ולפעמים אנחנו מקבלים את העוצמה הזו או חלקים קטנים או גדולים ממנו. בקיצור בעומק היא איתנו.

זו עוצמה אדירה של חיות, חיוניות, אור, נשמה גבוהה מאוד ויופי אין סופי.

זו עוצמה שהרבה מנסים לקחתה מאיתנו ולכן היא בפקדון אצל שומר נאמן - משה.

עכשיו אני מציע לך להתפלל את התפילה של שבת בבוקר בכוונה רבה במיוחד כיון שהיא מדברת על כך.
"ישמח משה במתנת חלקו כי עבד נאמן קראת לו."

מברך אותך על השם שבחרו לך הוריך

בהצלחה