פדיון שבויים

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 30/05/07 19:01 יג בסיון התשסז

שאלה

שלום,

אנו בכיתה מכינות עבודה על פדיון שבויים.

ורציתי לדעת מהו המקור של מצוות פדיון שבויים?

תשובה

מצוות פדיון שבויים מתייחסת ליהודים הנמצאים בשבי אצל גויים, ויש שני חששות:
חשש לחייהם, ופדיונם הוא ממש הצלת חייהם, "פיקוח נפש", כמו שאנו מצווים להציל חיי כל אדם מישראל (לא תעמוד על דם רעך")
חשש לזהותם האמונית וקיום מצוות על ידם (בעיקר לגבי צעירים הנמצאים בשבי) במשך כל חייהם, וגם חשש זה נכלל ב"הצלת חייהם", או "פיקוח נפש" (כך מצאנו בהלכות שבת שמותר לחלל שבת להציל מי שנתפס אצל הגויים ויש חשש שימיר דתו בעקבות השבי).