על אשכנזיים ציונים דתיים.

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 06/06/11 20:33 ד בסיון התשעא

שאלה

שלום רב,

חז"ל אמרו "היזהרו במנהג אבותיכם" אם כן איך יהודי אשכנזי ציוני דתי אינו מדקלם את התפילה בהגייה אשכנזית?

איך אפשר להסביר את הסיסמא "תורה ועבודה" ואת המימרות של חז"ל ושאר גדולי הפוסקים בעד מלאכה אם על אדם הראשון נגזרה העבודה כעונש?1

תודה מראש,

תשובה

שלום וברכה

א. שאלת ההגייה הספרדית נידונה הרבה בתשובות השונות. אולם צריך גם להפעיל שכל ישר, ולהבין כי הפניה לריבונו של עולם נעשית בשפה של האדם, ולא בהגייה זרה לו ושאין הוא מדבר בה. בשל העובדה כי אנו מדברים בהגייה ספרדית אנו גם מתפללים לריבונו של עולם בשפה שלנו, ולא בשפה או בהגייה זרה לנו. יש לזכור כי אליבא דהלכה מותר להתפלל אפילו בלשון לעז כאשר זו השפה המדוברת של האדם. כאמור, פוסקי ההלכה דנו בשאלה עצמה, אולם "פוק חזי מאי עמא דבר".
ב. מי שחי בתוך גן עדן – אכן ראוי לו שלא לעבוד, אלא "לעובדה ולשומרה". משעה שגורשנו מגן עדן – כולנו – קבע ריבונו של עולם את כללי העולם בו אנו חיים, וחלק מכללים אלו הוא ההתפרנסות מעמל כפיים והליכה בדרך הארץ של העולם. גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמיים.

כל טוב