עלות השחר באמצע התפילה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 22/02/16 14:49 יג באדר א'

שאלה

"******אבי סביליה 16/02******

שלום.

לעיתים אני מתחיל את התפילה מוקדם כדי לקרוא מאוד בנחת, עד שיוצא שאני מתחיל את פרשת הקורבנות 5 דקות לפני עלות השחר. השאלה היא שתמיד אני נוהל בעלות השחר לעשות נטילת ידיים נוספת בלי ברכה כפי שלמדתי שצריך לנהוג (כמובן שבנוסף לנטילת הידיים עם הברכה לאחר הקימה). השאלה היא במקרה שאני באמצע תפילה ואז מגיע עלות השחר, ואני נדרש לנטול ידיים שנית בלי ברכה, האם עלי לעצור את התפילה כדי לנטול ידיים או שעלי לסיים את כל התפילה עד עלינו לשבח ואז לבצע נטילה.

שאלה נוספת: מה משמעות הנטילה הנוספת לאחר עלות השחר, שהרי הטומאה יצאה בנטילה הראשונה, ומה ההשפעה של אי נטילת ידיים נוספת לאחר עלות השחר."

תשובה

כל הכבוד על ההשקעה בתפילה בנחת ובכוונה.
לגבי אמירת קורבנות לפני עלות השחר עיין בדברי השלחן ערוך בסימן א' סעיף ו' ובסימן מ"ז סעיף י"ג.
נראה שנכון לעצור בתפילה וליטול כשהגיע עלות השחר.
כפי שכתוב בשלחן ערוך סימן ד' סעיף י"ד ובמשנה ברורה שם סעיף קטן ל"א, יש אומרים שהרוח הרעה חוזרת ושורה על הידיים בעמוד השחר, ולכן נוטלים שוב. אם כי זו נטילה בלי ברכה.