סליחה-בבקשה תענו לי...

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 09/09/07 03:56 כו באלול התשסז

שאלה

היה לי חבר שנתיים ונפרדנו הוא פגע בי מאוד מאוד....ובמשך שנה שלמה אני כאובה בגלל מה שהוא עשה ובדרך שהוא עשה זאת.

עכשיו משמגיעים ימים נוראים וצריך לעשות חשבון נפש, הבחור יתקשר אלי לבקש סליחה הדת מאוד חשובה לו בעיקר בינאדם למקום.

יש לציין שהבחור מעולם לא ביקש ממני סליחה על כל העוול שגרם לי.

ועכשיו משמגיעים יוכ"פ ור"ה הוא יתקשר לבקש סליחה..

מה עלי לעשות אני לא מצליחה לסלוח על מעשה שעשה לי בפרט אם הוא מתקשר לבקש סליחה רק בגלל שזה יכו"פ והוא לא רוצה עברות..

מה עלי לעשות מבחינת ההלכה? והרגש?

אנא תענו בהקדם...

תשובה

לשואלת שלום רב.
אם אדם פגע בך, והוא מבקש סליחה, מצווה לסלוח לו. הבעיה הגדולה היא שגם אם אנו מבינים את זה בשכל, בלב זה קשה. הפגיעה שנפגענו, היא עמוקה, ועם כל ההסברים וההגיון, הלב עדיין כואב. ולכן צריך לעבוד הרבה על עצמנו, ולמחוק את שעבר ולהתבונן קדימה. הכעס והעלבון אינם טובים לנו ואינם עוזרים לנו. עלינו לנסות ולהבין מה בדיוק מפריע לנו לסלוח ולנסות לשנות. זוהי עבודה פנימית שלנו על עצמנו. לכן לאותו בחור תאמרי שסלחת ואת לעצמך תתמודדי.
אמנם כל זה כאשר בקשת הסליחה היא אמיתית וכנה. אבל אם את מרגישה שאין הוא מתחרט באמת וכל בקשתו היא מהפנים ולחוץ, אינך מחוייבת לסלוח לו, עד שתראי שחרטתו אמיתית. אעפ"כ ראוי כן לסלוח. הרי גם אנחנו עומדים לבקש מהקב"ה שיסלח לנו על מה שחטאנו כנגדו, וינהג עמנו לפנים משורת הדין. וגם אצלנו יש עדיין מה לתקן. לכן גם אנחנו צריכים לנהוג כך כלפי אחרים.
בברכה
אפי קיציס