סיום מסכת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/04/12 18:46 יג בניסן התשעב

שאלה

שלום לכבוד הרב.

בהתראה מאוד קצרה ביקשו ממני לעשות סיום מסכת מחר.

אמרתי לגבאי שהשנה לא אוכל כיוון שאני רק באמצע מסכת, אבל הוא והמתפללים ממש דחקו בעדי עד שקיבלתי עלי.

העניין הוא שלא סיימתי את המסכת [ברכות]. אני רק בדף מ', וגם זה אחרי לימוד מרופרף.

מה עלי לעשות? כל הציבור סומכים עלי ואם אני לא אעשה את הסיום זה יהווה צער גדול.

האם עלי ללמוד ברפרוף את שאר הדפים (מה שגם יהיה לי קשה אחרי שכבר שבוע אני לומד בקצב של ארבע-עשר דפים ביום) ואז זה יהיה לימוד שאינו שלם או שבכלל עדיף שאני רק אקרא את הגמרא עד סוף המסכת? אין לי סיכוי ללמוד עוד עשרים ומשהו דפים עד מחר בבוקר, ואני לא מסוגל לקחת על עצמי את הצער של כל הציבור.

אשמח מאוד לתשובה מהירה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

פתרון הלכתי לא מצאתי,
פתרונות מעשיים:
1. אפשר לנסות ´להריץ´ בערוצים שונים ברשת את הקושי - ולחפש מתנדב - יש הרבה בכורות שמסיימים לעצמם מסכת, אולי אחד כזה שמתגורר באזור מגוריך יוכל להתנדב ולסייע לכם.

2. לבדוק היכן נעשית סעודת סיום באזור שלכם ולקחת את כולם לשם.

3. לסיים מסכת קצרה יותר, אולי מסכת שלמדת לא מזמן ואתה עדיין זוכר אותה.

4. לסיים סדר (לא מסכת - אלא סדר) משניות, אם יש מישהו שלומד משניות בקביעות ויכול אולי לסייע לכם.