נרות חנוכה

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 22/12/05 09:48 כא בכסלו התשסו

שאלה

רמב"ם הלכות מגילה וחנוכה פרק ד הלכה ה

אין מדליקין נרות חנוכה קודם שתשקע החמה אלא עם שקיעתה לא מאחרין ולא מקדימין, שכח או הזיד ולא הדליק עם שקיעת החמה מדליק והולך עד שתכלה רגל מן השוק, וכמה הוא זמן זה כמו חצי שעה או יתר, עבר זמן זה אינו מדליק, וצריך ליתן שמן בנר כדי שתהיה דולקת והולכת עד שתכלה רגל מן השוק, הדליקה וכבתה אינו זקוק להדליקה פעם אחרת, נשארה דולקת אחר שכלתה רגל מן השוק אם רצה לכבותה או לסלקה עושה.

אני בתור חייל רוצה לדעת איך אני מספיק להדליק נרות אם אני במשמרת ויש לי זמן רק לפני שקיעת החמה?

תשובה

לשואל שלום

א. הגמרא אומרת "נר איש וביתו" והמהדרין מדליקים כל אחד מבני הבית והמהדרין מן המהדרין מדליקים כל יום לפי מספר היום. ונחלקו הראשונים מה הכוונה - לדעת הספרדים בעל הבית מדליק ומוציא את שאר בני הבית. לדעת האשכנזים כל אחד מבני הבית מדליק לעצמו.
ולפי זה, חייל ספרדי שגר בבית הוריו פטור מלהדליק (ואם ירצה ישתתף עם חבר אשכנזי) ואם הוא גר לבדו וכן חייל אשכנזי צריכים להדליק וכדלקמן.
עוד צריך לדעת שאדם נשוי אשתו יכולה להוציא אותו ידי חובה.

ב. אפשרות אחת היא להדליק בזמן המשמרת אם זה אפשרי כגון עמדת ש"ג מוארת וכד'.
אפשר להדליק מפלג המנחה ואילך (בערך משעה 3.40 ) ואז צריך שהנר ידלוק עד חצי שעה אחרי צאת הכוכבים (בערך שעה 5.45 )
אפשרות אחרת היא להדליק כשנגמרת המשמרת אם עדיין יש אנשים ערים בחדר. אם לא - מדליקים בלי ברכה.
אפשרות אחרת היא להשתתף עם חבר שמדליק כלומר לשלם לו משהו עבור חלקך ולצאת ידי חובה בהדלקתו.

חנוכה שמח
אפי קיציס