שאלה
בס"ד.
חברה שלי ואני עובדות על עבודת חקר בנושא "האם מותר ליהודי/ה לעבור ניתוח פלסטי שהוא שיקום עור הפנים אחרי כוויות ע"י השתלת עור מת למטרות חתונה מבחינה הלכתית?" רציתי לדעת את תשובות הרבנים בשו"ת ואם אפשר איפה יכול להיות חומר (חוץ מ"פניני הלכה" והשו"ת של הרב אבינר-שאילת שלמה).
שמחה ואור.
**שירה**
תשובה
לא מצאתי ב"שאילת שלמה" התיחסות לנושא ופניני הלכה לא מצוי בידי. על כל פנים זהו נושא רחב מאד שדנו בו הפוסקים אבל רובם דנו בהיבט של שימוש בעור המת להצלת חיים, ובזה כמובן יש מחלוקת גדולה מאחר ובשולחן ערוך נפסק שאסור להנות מעור המת. אבל יש פוסקים שהתירו לצורך הצלת חיים.
את שואלת בנוגע לשימוש בעור לשיקום הפנים כדי שיראה בצורה שתאפשר לו להתחתן. אפשר להוסיף על זה גם ששיקום עור הפנים יסייע לו למצוא תעסוקה ופרנסה. ויתכן שאדם כזה מתבייש להסתובב בין הבריות עם מראה פנים שכזה ואין לך צער ובושה וכבוד הבריות גדול מזה, ואם כך יתכן שהעובדה שלא יוכל להתחתן, למצוא פרנסה או להסתובב בין הבריות אלו נימוקים שנכנסים תחת הכותרת של הצלת חיים ויהיה מותר להשתיל עור מן המת לצורך זה.
על כל פנים ארשום מספר מקורות:
בשו"ת יביע אומר של הרב עובדיה יוסף ח"ג חלק יורה דעה ישנן מספר תשובות בנושא.
כמו כן בספר "נשמת אברהם" במפתחות, אפשר למצוא הפניה לכרך ב ו – ד ששם הנושא לא עוסק ישירות בשאלתך הספציפית אבל ישנו שם הסבר רחב על האיסורים הכרוכים בהשתלות וישנה אפילו הפניה (שם) למאמר הרב יעקובוביץ שכתב בקובץ נועם כמדומני חלק ו' מאמר על הנושא, בו הוא דן בדברי הנ"ל, אם צער גדול של בושה ופרנסה הם עילה להתיר.