משמעות השם הדס

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/09/03 04:26 ג בתשרי התשסד

שאלה

שלום כבוד הרב,

קוראים לי הדס.

* שמעתי פעם שלכל אדם צריך שיהיה לו פסוק משלו, פסוק שמתחיל עם האות הראשונה של שמך ונגמר באות האחרונה של שמך. לא בדיוק ידעו להסביר לי מזה...

אשמח אם כבוד הרב יוכל להסביר לי קצת יותר על העניין הזה.

* חיפשתי כמה וכמה פעמים פסוק כזה לשמי ולא מצאתי, אולי כבוד הרב יודע על פסוק לשמי.

* אשמח גם לדעת מה פירוש/משמעות השם שלי - הדס, (כי לכל שם יש חשיבות...)

בתודה מראש.

תשובה

בס"ד

ביחרי לך אחד מהשנים:

ספר ישעיה (פרק מא יט)
אֶתֵּן בַּמִּדְבָּר אֶרֶז שִׁטָּה וַהֲדַס וְעֵץ שָׁמֶן אָשִׂים בָּעֲרָבָה בְּרוֹשׁ תִּדְהָר וּתְאַשּׁוּר יַחְדָּו

ספר ישעיה (פרק נה יג)
"תַּחַת הַנַּעֲצוּץ יַעֲלֶה בְרוֹשׁ וְתַחַת הַסִּרְפָּד יַעֲלֶה הֲדַס וְהָיָה לַיהֹוָה לְשֵׁם לְאוֹת עוֹלָם לֹא יִכָּרֵת"

הסבר על הענין של שם פסוק ורשימת שמות:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=5853

הסיבה הפשוטה היא ששם האדם הוא עצמי אליו. ולי המקובלים הוא מרמז על נשמתו. ולכן אדם צריך להיות מחובר לנשמתו ולעצמו וכך הוא יהיה מחובר לאלוקים. ולכםן השאלה הראשונה ששואלים את האדם ביום הדין זה האם הוא זוכר את שמו. ומקובלינו שרשעים לא זוכרים את שמם.
הם אולי זוכרים שם של שחקן כדורגל או שחקנית קולנע שאותה הם ניסו לחקות. אבל לעולם לא את עצמם.

צדיקים מחוברים לנפש רוח ונשמה שלהם ואפילו לחיה ויחידה שלהם. ולכן הם צריכים לזכור היטב היטב את שמם.

שמך [הדס] מרמז על צדיקים שנמצאים לפעמים לא בסביבה הטבעית שלהם ואעפ"כ הם נשארים הדס בעל ריח טוב. ולפי הגמרא בסנהדרין - יש להם לפעמים יכולת להגן על העולם כולו כמו אסתר שנקרא "הדסה". וכמו חנניה מישאל ועזריה.

גמרא מגילה יג.
תניא רבי מאיר אומר אסתר שמה ולמה נקרא שמה הדסה על שם הצדיקים שנקראו הדסים וכן הוא אומר "והוא עומד בין ההדסים".

גמרא סנהדרין צג.
"אמר רבי יוחנן מאי דכתיב "ראיתי הלילה והנה איש רוכב על סוס אדום והוא עומד בין ההדסים אשר במצולה" [וגו'] מאי [ראיתי הלילה? ] -ביקש הקדוש ברוך הוא להפוך את כל העולם כולו ללילה.
["והנה איש רוכב"] - אין איש אלא הקדוש ברוך הוא שנאמר "ה' איש מלחמה ה' שמו".
["על סוס אדום"] - ביקש הקדוש ברוך הוא להפוך את העולם כולו לדם.
כיון שנסתכל בחנניה מישאל ועזריה נתקררה דעתו שנאמר ["והוא עומד בין ההדסים אשר במצולה].
ואין הדסים אלא צדיקים שנאמר "ויהי אומן את הדסה".
ואין "מצולה" אלא בבל שנאמר "האומר לצולה חרבי ונהרותיך אוביש".

בהצלחה

שנה טובה