משחק פינג פונג בשבת

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 15/03/11 09:53 ט באדר ב'

שאלה

בס"ד

האם מותר לשחק עם המשפחה בשבת פינג פונג

שזה אומר רשת מחבטים וכדור והרשת גם עלולה לזוז וצריכים גם אולי לסדר אותה

אשמח לתשובה שתפרט ותסביר לי טוב

כל טוב

תשובה

שלום
חיבור הרשת אינו קבוע ולא מחובר לקרקע כך שאינו מהווה בעיה ומכל מקום נחלקו הפוסקים אם מותר לשחק בשבת בשחמט, דמקה, שש בש, ביליארד וכיוצא בזה. יש אומרים שהואיל והשבת נועדה ללימוד תורה, אסור לבטל תורה כדי לשחק במשחקים הללו בשבת. וכיוון שאסור לשחק בהם, כלי המשחקים הללו הם מוקצה (מהר"א ששון, ברכ"י שלח, א; פתח הדביר ד).
ויש אומרים, שמצד הדין אין איסור לשחק בשבת, כל זמן שאין משחקים על כסף (רמ"א שלח, ה; מאמ"ר). ובמיוחד במשחק השחמט היו תלמידי חכמים שנהגו להקל, מפני שהוא משחק שמצריך מחשבה ומחכים (שלטי גיבורים).
[למעשה, טוב להחמיר שלא לשחק בשבת בכדור ושחמט וכיוצא בזה, הן מצד שלדעת כמה פוסקים הדבר אסור, והן מצד שנכון שלא להתרגל לבטל תורה ביום השבת. ולרוצים להקל יש על מה לסמוך (עיין שו"ע שח, מה; מ"א שלח, ה; מ"ב כא; כה"ח לט). וגם את הילדים צריך לחנך להרבות בלימוד תורה ביום השבת, אבל מוסכם על רוב ככל הפוסקים שאין לאסור עליהם לעסוק במשחקים הללו.]
אבל במשחקים חשובים שגדולים רגילים לשחק בהם, כדוגמת כדורגל, כדורסל וטניס, אסור לשחק בשבת, משום ´עובדין-דחול´. ואפילו לילדים אסור לשחק בהם משום ´עובדין דחול´. וקל וחומר שאסור לשחק את המשחקים הללו במגרשי ספורט משום ´עובדין דחול´.

ולהלן הרחבה ומקור התשובה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיין בספר באתר ישיבה http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=1329