משחקי כדור בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/06/11 15:15 א בסיון התשעא

שאלה

לרב שלום,

אני מדריכה בתנועת נוער ביישוב שרובו אינו דתי, ואנו מנסים לקרב את הילדים אלינו בשבת כדי שהם יכירו בשבת ובאווירה סביבה.

העניין הוא שלא תמיד מעניין את הילדים הפעולות וכו', והם (והאמתי שגם אנחנו המדריכים) מאוד נהנים לשחק בכדור בשבת.

לא כדורגל או כדורסל, אלא משחק כמו "פסילות" ו"חיי שרה".

האם יש בעיה הלכתית לשחק בכדור בשבת ?

תודה:)

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כבר נאמר במדרש רבה כי עיירות רבות היו בזמן ינאי המלך וכולן נעקרו מן העולם מפני שהיו משחקים בכדור בשבת.
השו"ע פסק שאין היתר לשחק בכדור בשבת כלל וכלל. לכן מי שהוא ממוצא ספרדי (עדות המזרח) עליו ללכת אחרי פסק השו"ע.
לעומת השו"ע התיר הרמ"א (הפוסק לאשכנזים) להקל. מי שהוא ממוצא אשכנזי יכול לשחק בכדור.
השמירת שבת כהלכתה כותב (לאשכנזים) "אין לאסור משחקי כדור בשבת להוציא משחק כדור רגל" – אם כי הוא מסייג בתחילת הפרק שכל הדינים אמורים לגבי ילדים שלמטה מגיל בר מצווה.
במתחם של דשא יש חשש לתלישת עשבים תוך כדי ריצה, גם משחק על עפר וחול הוא בעייתי, לכן אפשר להתיר רק במגרש מזופת או מרוצף שאין בו צמחים.
כדי שלא יהיה איסור טלטול הכדור כמוקצה צריך להכין את הכדור לפני השבת.
באיסור ריצה ועייפות שאינם מכבוד השבת אפשר להקל בבחורים שהריצה היא עונג להם.

ועיין עוד בתשובתו של הרב דוד חי הכהן
http://www.yeshiva.org.il/ask/?id=2049

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן