מקלחת בשבת/יו

חדשות כיפה רבני מדרשת הבנות של עין הנצי"ב 21/04/05 13:26 יב בניסן התשסה

שאלה

השנה שפסח מחובר לשבת-

א. האם מותר להתקלח בתוך השבת או שצריך לחכות ע"מ שלא תהיה הכנה משבת ליו"ט?

ב. אם צריך לחכות- אפשר להתקלח לפני ההבדלה?

ג. מותר לחפוף את השיער או שיש בזה סחיטה?

אני ספרדיה, אם זה רלוונטי

תודה וחג כשר ושמח!

תשובה

שלום רב

מקלחת אינה מוגדרת כהכנה, כי נהנים מעצם המקלחת.
אבל יש מספר נקודות הלכתיות בעייתיות במקלחת, שיש לתת עליהן את הדעת.
יש גזירה מדרבנן האוסרת מקלחת במים חמים בשבת (ולפי מספר ראשונים גם ביום טוב) גם אם אין בעייה של בישול מים (ואתעלם מבעיית הבישול בדבריי, מתוך הנחה שמדובר על דוד שמש, ושראויים הפוסקים הרבים המתירים שימוש בדוד שמש לסמוך עליהם).
מותרת מקלחת רק בצער גדול. בקיבוץ שלנו, למשל, לרפתנים שחלבו.
אבל במים קרים (או פושרים, אפשר להוסיף טיפ-טיפה מים חמים) מותר.
יש אז לתת את הדעת על איסור סחיטה. לא לנגב את המקומות השעירים בגוף מיד אחרי המקלחת, אלא לתת דקה למים לרדת מעצמם, ורק אחר כך לנגב.

מקלחת ביום טוב יותר קל מבחינה הלכתית, ויש אפילו סברא להתיר מקלחת במים חמים.
אבל אין לאחר את תחילת ליל הסדר לצורך כך.

חד שמח

אלי כאהן