שאלה
בס"ד,
שלום כבוד הרב,
1)האם מותר לעבור בשבת במעבר חצייה אם הרמזור מראה אדום,
ואין מכוניות?
או שעליי לחכות עד שיהיה ירוק מכיוון-ש"דינא דמלכותא דינא" תקף גם בשבת?
2)אם בן אדם שנוסע באוטו בשבת,ושואל אותי איך מגיעים למקום מסוים,מה אני אמורה לענות לו?
בכללי:
אם מחלקים לאנשים שאני לא יודעת מה הרמה הדתית שלהם, ברחוב דבר מסויים(ממתק,עוגה),ואני יודעת שהם לא בטוח יברכו ,מותר לי לתת להם, או עליי לדרוש שיברכו?
-אם כן,זה לא כפייה?
תודה רבה מראש ,ושבת שלום
תשובה
שלום וברכה!
1. עליך לחכות עד שיהיה ירוק. לא שמענו שדינא דמלכותא דינא תלוי בימי השבוע. כמו כן יש בדבר הימנעות מסכנה - הרי כבר קרו מקרים שאדם לכאורה לא ראה מכוניות והתחיל לחצות, ואז בא רכב בפתאומיות ודרס את האדם. בשבת בשעות הלילה סכנה כפולה ומכופלת כי יש משוגעים החושבים שבלילה אין אף אחד ואז נוסעים כמו מטורפים. לפעמים אפשר לשמוע אותם מרחוק בגלל קולות האזהרה - מוזיקה בפול ווליום, אך לא תמיד.
2. לפי רוב הפוסקים אסור להסביר לאותו אדם את הדרך. אז מה עושים? משיבים שהיום שבת ולכן את לא יכולה להשיב לשאלתו.
לגבי חלוקת האוכל לאנשים שככל הנראה לא יברכו עליו. ניתן להתיר את הדבר כי את לא שותפה עמו בשעת עברה כאשר יאכל ללא ברכה ואין בזה דין מסייע לפי חלק מהפוסקים. הרי אם היינו מחמירים בזה היה לנו אסור למכור אוכל בחנויות לאנשים חילוניים. ברם, אם את נותנת אוכל לאדם ברחוב כדי שיאכל מיד, אז כדאי לבקש ממנו לברך, אך בצורה יפה ומכבדת. למשל לומר לו "האם את/אתה רוצה לזכות אותי בעניית "אמן" על ברכה שתברך/י?".
בברכה,
חיים בריסק