מסחר במט''ח בשבת

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 01/11/09 10:18 יד בחשון התשע

שאלה

כידוע המסחר המקוון בבורסה ובמט"ח הינו אוטומטי ע"י שמכניסים בקשה לרכישה שברגע שיגיע למחיר מסויים ירכוש וכן באם יעלה עד מחיר מסויים ימכור.

השאלה היא האם ניתן לעשות זאת בער"ש בכדי שבאם בשבת יגיע למחיר הוא יבצע את הפעולה.

הבנתי שיש בזה מחלוקת אחרונים לגבי פעולה עתידית, אך שאלתי כאן הינה שאולי וכיוון שבשבת לא ברור שיהא עיסקה ויכול להיות שההוראה אפי' ניתנת כבר כמה ימים קודם א"כ אולי אולי אין את חשש חכמים לשמא יכתוב.

בנוסף ברצוני לשאול שכיוון שיש היום חברות שהם "עושי שוק" והיינו שהמסחר הוא אינו אמיתי אלא שזה כאילו משחק מול החברה שאיתה סוחרים ורק במקרה שישנה עודף בצד אחד החברה מתכסה מול המסחר בבנקים. נמצא א"כ שזה אינו קנין שהרי אני לא רוכש כלום. השאלה היא האם זה מותר.

תשובה

שלום יעקב,

סליחה על האיחור הרב בתשובה. בגלל עומס רב לא ניגשתי לאחרונה לשאלות שקיבלתי מהאתר.
לעניות דעתי יש איסור ברור בפעולה עסקית הנעשית בשבת מתוך כוונה מפורשת של אדם שהיא תיעשה בשבת והוא אף פעל באופן מעשי שהיא אכן תתקיים בשבת. זוהי בוודאי הכוונה של הגשת בקשה לבורסה בערב שבת.
אך אם הבקשה הוגשה כמה ימים לפני כן מתוך כוונה שמתי שיגיע המחיד הננקט תתקיים רכישה, ואין קשר ישיר בין יום ההגשה לבין השבת עצמה, גם אם הרכישה נעשתה בשבת אין איסור.
בברכה, דוב ברקוביץ