מסאז' בשבת

חדשות כיפה הרב שי פירון 13/04/03 08:00 יא בניסן התשסג

שאלה

שלום כבוד הרב. תודה רבה על התשובות הקודמות שהרב כתב לי.

לאמא שלי ואחי הגדול, 'נתפס' מדי פעם הצוואר והגב. לא משהו רציני, אבל כואב ומציק. אני רגיל לעשות להם מסאז' שמיקל עליהם.

האם בשבת מותר לי לעשות מסאז'? שהרי אסרו תרופות בשבת, ואולי מסאז' הוא סוג של טיפול רפואי. אמנם אין מדובר כאן בסוג של 'תרופה' שלוקחים, אלא בטיפול ידני, אך מצד שני משתמשים לפעמים בשמנים ומשחות תוך כדי המסאז'. כמו כן, כמדומני שהגמרא במסכת שבת (אולי בדף קמ"ז) אוסרת מתיחת איברים ושרירים (דבר שנשמע די דומה למסאז' של היום).

יש לציין שאני לא מטפל מקצועי ולא למדתי לעשות מסאז', אלא רק מהנסיון בביתנו למדתי לעשות לא רע. כמו כן, אינני משתמש בשום חומרים ושמנים תוך כדי המסאז', גם לא בימות החול.

דבר נוסף: לפעמים המסאז' נועד רק להקל על כאב מסוים (כאב ראש; כאב בצוואר או בגב), אך לפעמים הם ממש מותשים, והמסאז' פשוט מחייה אותם, ואולי מצב כזה מוגדר כבר כ'חולה שאין בו סכנה' ובזה אפשר להקל יותר.

תודה רבה וישר כוח,

פסח שמח וכשר,

יוני

תשובה

ב"ה

שלמות,

כפי שבארת בשאלתך, אסור לעשות טיפול פיזיוטראפי בשבת ועיין בהערות המובאות בשמירת שבת כהלכתהפרק לד סעיף כג ובהערות שם.
אולם, אם לא מדובר במשהו מקצועי ולא מדובר בטיפול רפואי אלא בהענקת תמיכה המסייעת להרגשה הטובה - יש מי שמתיר. אבל אם מדובר בטיפול רפואי היינו שמי שעושה זאת יודע מה ואיך לעשות - אסור לעשות כן.

ביקר,

שי