מי חטא בגירוש היהודים מבתיהם?

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 30/08/05 01:37 כה באב התשסה

שאלה

שלום כבוד הרב...!

אני רציתי לשאול אם החטא של גירוש היהודים הוא מעל ראשם של החיילים??

כי אומרים שאין שליח לדבר עברה והגירוש הוא עברה אז על כל חייל יש את החטא הזה!...

מוטי

תשובה

ב"ה כ"ה מנחם אב תשס"ה

שלום רב!

הפוסקים הסוברים שהחטא מוטל על כל יחיד, אתה צודק, כיון ש"אין שליח לדבר עברה", החטא נזקף לחובתו של המבצע, והם החיילים. קיימת דעה הלכתית שונה הסוברת שהחטא הוא בעיקרו על ההנהגה זאת אומרת הכנסת והממשלה, החייל אינו שליח אלא הזרוע הביצועית של השלטון, לחייל אין שיקול דעת עצמאי כמו לשליח רגיל, ולכן הכלל של "אין שליח לדבר עברה" אינו קיים כאן.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת