מחיצה בחברה מעורבת?!

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/05/11 16:41 יח באייר התשעא

שאלה

שלום רב,

יש לי שלוש קושיות לגבי מהלך החיים בחברה הצנועה המעורבת:

1) אם חברה מעורבת דוגלת בכך שגבר לא ישר יחשוב על מין כשהוא רואה אישה, למה בכל זאת מקימים מחיצה בבית כנסת?1

2)איך יכול להיות שבחברה מעורבת החינוך התורני ,בבתי הספר ובישיבות, נפרד?!

3) האם בחברה מעורבת ראוי שיהיו קשרים של ידידות בין המינים או שראוי "לא להרבות שיחה אם האישה" ורק לתפקד בצורה יפה ביחד? עד איפה הגבול לקשר בין בן לבת בחברה מעורבת?

תשובה

שלום וברכה

א. לא חברה מעורבת דוגלת בכך. התורה דוגלת בכך, וגם נורמאליות החיים דוגלת בכך, וגם היחס הראוי לכל אישה לא דרך גופה דוגל בכך, ועוד כיווני מחשבה רבים אחרים. אין לזה כל קשר למחיצה בבית הכנסת, שהרי לדעת חלק מהפוסקים (למרות שאנו לא נוהגים כך !) המחיצה יכולה להגיע עד הכתפיים בלבד, והיא בכלל לא קשורה לשאלת ההסתכלות ולמחשבות, אלא לקדושת המחנה בפועל במקום הקדוש. זוהי צורתו של בית כנסת, ולא התמודדות עם מחשבות על איסורים.
ב. פעמים רבות כתבתי כי אין לדבר על חברה מעורבת, אלא על חברה צנועה. חברה צנועה מחנכת במוסדות החינוך את הצניעות על ידי ההפרדה, ומחנכת לקיום משותף בתנועות הנוער.
ג. קשה למדוד קשרי ידידות. קשה גם לסמן את הגבול במדויק. אולם ידידות אינטימית בין המינים מחוץ למערכת נישואין – אסורה.

כל טוב