מדוע הגברים מברכים "שלא עשני אשה"?

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 03/01/03 09:56 כט בטבת התשסג

שאלה

למה הגברים מברכים "שלא עשני אשה"?

שמעתי תשובה שזה מכיון שהאשה פטורה ממצוות עשה שהזמן גרמן ולכן הגבר מברך על כך שהוא חייב ביותר מצוות. אך אם זאת הייתה הסיבה הם היו אומרים: "ברוך שעשני גבר" או יותר טוב "ברוך שחייבני במצוות" ולא על דרך השלילה.

אשמח לקבל תשובתך.

ת.

תשובה

תפקיד המצוות לסייע לאדם להתרומם מהקומה האנושית לקומה האלוקית. רמתה הרוחנית של האישה גבוהה יותר משל הגבר וע"כ היא קרובה יותר לרצונו יתברך, ממילא הצורך שלה במצוות מסויימות קטן יותר משל הגבר. היא מברכת 'שעשני כרצונו' שכן היא יותר קרובה – "עשה רצונך – כרצונו"
דרך ההתקדמות של הגבר לעומת זאת היא על דרך עמל ופעילות מאסיבית הכוללת לימוד תורה ומצוות. גם לדרך זו יתרון – התקדמות שנקנית בעמל אינה דומה לזו המוּלדת.
הגבר מברך שלא עשני אישה, כיוון שתכונת הנשיות בדרך ההתקדמות בעבודת ה' אינה מתאימה לו והוא צריך לעבוד רבות כדי לזכות בהתקדמות משמעותית.
כדי להמחיש זאת ניתן לומר ש'ברית המילה' הינה דוגמה טובה להבדל בין הגבר לאישה.
יצירת האישה שלמה היא, אין צורך בפעולה כלשהי להשלימה, לעומת הגבר נולד עם ערלה, תוספת מיותרת שכדי להתעלות יש צורך בפעולה אקטיבית 'ברית המילה' כדי לזכות להיות חלק מהברית הישראלית המיוחדת.
יחד זכר ונקבה - זוכים להיות אדם שלם!

אם ברצונך בפירוט אנא שלחי את בקשתך.

ברכה והצלחה,
צוות שו"ת 'ישיבת מעלות'