לשמח בשנת אבל

חדשות כיפה חברים מקשיבים 21/12/11 13:49 כה בכסלו התשעב

שאלה

רציתי לשאול אם מותר למישהי שהיא בשנת אבל לרקוד ע''מ לשמח-

לכבוד חנוכה עשיינו מסיבת חנוכה לקשישים מטעם האולפנה שבה אני לומדת,

הביאו מישהו שינגן וישיר ואנחנו היינו צריכות לרקוד שמה וגם לשתף יחד איתנו בריקודים את הקשישים,

הייתי עם אותה חברה שבשנת אבל(אמא שלה נפטרה לפני פחות מחצי שנה)ורציתי שנלך גם לירקוד ולשמח והיא אמרה שהיא לא יודעת אם מותר לה.

גם אמא שלי נפטרה אבל לפני 3 שנים(לפני שהייתי בת מצווה-אנחנו בנות 15 עוד מעט)אז לא הייתי צריכה לנהוג מנהגי אבלות אבל גם לי היו זמנים שלא הייתי צריכה שיגידו לי לא לרקוד למשל זה בא לי בטבעיות אפשר להגיד-לא הייתי מסוגלת!

האם זה נכון ללכת אחרי ההרגשה במצבים שהשמחה לא בשביל עצמי אלא על מנת לשמח אחרים?

תודה רבה מחכה לתשובה..=)

תשובה

שלום רב,
אם העיקר הוא לשמח אנשים אחרים, ולא על מנת לשמוח בעצמך, או להכנס למקום שהוא בית השמחה כמו חתונה או שמחה דומה כזו, אז מותר לאבל ללכת לשמח אנשים שזקוקים לכך, אם האבל מוסיף באמת שמחה, ויש צורך בכל אדם הבא לשמח.
הסיבה לזה היא בגלל שהשמחה אינה לצורכנו, אלא "לשם שמיים", בניגוד לשמחה אחרת, שאבל אסור בה.
בכל מקרה נראה שמבחינה פסיכולוגית השנה הראשונה לפטירת ההורה נועדה על מנת לתת לאבל שנת הסתגלות שבה מצד אחד הוא מקבל את התמיכה החברתית ואת הכניסה המחודשת לחברה, ומצד שני הוא עדיין מרגיש את האבל ומבחינה מסוימת, קימות עליו הגבלות חברתיות מסוימות, עקב אבלו, לכן, צריך לעשות כל דבר בהדרגה, ולא לקפוץ על שלבים באבילות, ואם האבל עצמו לא מרגיש מספיק כח לשמח, לא כדאי להכריח אותו לעשות את זה, מה גם שלפעמים הוא ירגיש לא טוב עם זה.
בהצלחה
עקיבא