למה להתחתן--דחוף

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 21/05/03 02:00 יט באייר התשסג

שאלה

אם מפרסום, נא ללא איזכור שמי: בת דודתי בארצות הברית הינה בת 37, ממשפחה מסורתית (לא שומרת שבת) ואף היתה פעם חברה בבני עקיבא.היא חיה אם חבר כבר כ-7 שנים, שניהם משכילים מאד, ומנהליים חיים משותפים, ועכשיו היא בהריון. כאשר הבענו צער שהם לא מתכוונים להתחתן, אפילו לאור ההריון, ושאלנו "למה לא ההתחתן?" היא ענתה "למה כן להתחתן?" הייתי רוצה לתת לה תשובה/ות טובות. האם אתם יכולים לעזור לי בניסוח קצר וקולע לשאלה שלה? בתודה

תשובה

שלום וברכה
אני מציע כי היא בעצמה תקרא את ספרו החדש של הרב סולובייצי'ק אדם וביתו (כמדומני שבמקור הוא נכתב באנגלית). בספר זה הרב מבאר את משמעות הנישואין. אין הם חוזה, עליו באמת ניתן לסבור שיש לוותר בשל האהבה הגדולה שבין בני הזוג, כי אם הכנסת ממד טרנסצדנטי לתוך עולם הזוגיות. על ידי הנישואין בני הזוג רוקמים קשר שאינו משקף אותם בלבד, כי אם מכניס ממד של קדושה לתוך חייהם, והופך את הקשר שביניהם לביטוי של קדושה זו. בלי הנישואין מדובר בחיים הממצים רק את מה שיש בין בני הזוג, ואילו עימם מדובר במישור של ברית, שהיא הרבה למעלה מטיב ההסכם שביניהם. הדבר דומה לברית בין מדינות – אין מדובר בחוזה בלבד, שכן למענו אין צורך בברית. מדובר בהכרזה מופשטת של קשר עמוק, שיש לו אמנם ביטויים מעשיים-חוזיים, אך ביסודו הוא ברית מופשטת. את כל אלה מפסיד זה אשר אינו נישא, ואינו מקדש את אשתו כדת משה וישראל. כל זה כמובן מעבר לחובות המצוותיות וההלכתיות שלא לחיות ללא חופה וקידושין.

כל טוב, ולוואי ותצליחי