כשרות התנור

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 10/11/08 22:01 יב בחשון התשסט

שאלה

שלום וברכה,

אצלינו בבית יש תנור שבו בד"כ מבשלים תבשילים בשריים. (עוף בגריל, בשר וכו')

לעיתים מכינים עוגיות, עוגות ודברי אפיה אחרים.

אני לא זוכרת את אמא מכינה עוף בגריל ולאחריו עוגת גבינה. בד"כ היא מכינה בימים שונים מאכלים שונים, אך לעיתים יוצא שבאותו יום, בהפרש של שעתיים לערך היא מכינה עוף ולאחריו עוגה (וכן להיפך).

(העוגה יכולה להיות חלבית או פרווה)

אנחנו לא מנקים את התנור מבפנים (מהאדים וכו') וגם לא מחממים את התנור בטמפ' גבוהה בסיום האפיה או הבישול.

רצית לשאול מה הסטטוס מבחינת הכשרות של התנור. (אבא שלי טוען שזה בזבוז חשמל.. לחמם את התנור...)

ההורים שלי לא כ"כ מקפידים, ולאחרונה התחלתי לחשוב אולי המטבח שלנו בכלל לא כשר ח"ו.

האם המאכלים נחשבים לכשרים? האם התנור נחשב לכשר?

ומה יש לעשות כדי שהתנור והמאכלים יהיו כשרים?

תודה!

תשובה

בסד

שלום רב.

אין להשתמש באותו תנור לחלבי ובשרי בלי הכשרת ונקיון של התנור בינהם.

מהסיבה הבאה.
1. ההלכה מאד מחמירה בדיני [מכסה].אין לכסות סיר ובו תבשיל בשרי חם במכסה חלבי כי האדים עולים למכסה ויורדים לסיר.ומטרפים את האוכל .(אם אין באוכל פי שישים מהמכסה.)

התנור הוא כמו מכסה.....!!!!!!!
2.בדרך כלל התנור מתלכלך בשאריות אוכל או נוזלים המעוף או מהפיצה.
בשימוש הבא ללא נקיון יתבשלו יחד באותו התנור החלב והבשר וזהוא בדיוק איסור התורה ,"לא תבשל גדי בחלב.."

לכן רצוי מאד לא להשתש בתנור אחד גם לחלב וגם לבשר.
אבל אם כן מעונינם להשתמש כך.אז יש לשמור ארבע תנאים.
1. תבניות נפרדות.
2. נקיון יסודי בינהם.
3. המתנת 24 שעות.
4. חימום התנור בחום מקסימלי לדקה אחת.

לענין השאלה חסרים לי נתונים 1. כמה זמן חלף 2. נקיון התנור 3. חלבי ממש או פרווה
צריך להבחין בן [לכתחילה ובן דיעבד] במאכלים כשרים .לדעתי אם התנור היה נקי ועברו 24 שעות בן הבשר לחלב והתבניות היו אחרות אז בדיעבד ניתן לאכל את האוכל.

אציע לכם עיצה...פשוט תהיה את האחראית בבית לנקות את התנור...תמיד תמיד.......לפני ואחרי השמוש בו.

בברכה