כרטיס חישגד

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 21/11/08 11:13 כג בחשון התשסט

שאלה

כבוד הרב שלום רב..

זהו מקרה אשר דנו בישיבה ולא מצאנו עדיין כף הכרעה.

ישנה מחלוקת בסוגיא

המקרה הוא כך:

איציק קנה כרטיס חישגד אשר עלותו 5 ש"ח

ביום שלפני ההגרלה בא חברו חיים וקרע לו את הכרטיס..

לאחר מכן איציק גירד את הכרטיס הקרוע והתברר שהכרטיס היה זוכה ב20 מיליון ש"ח.

מה על חיים לעשות ע"פ הלכה?

האם חייב חיים לשלם רק על שווי הכרטיס או שמא על סכום הזכיה?ומדוע?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

כמדומני שזה ממש הסוגיה של המקרע/ שורף שטרו של חבירו.
בירושלמי שבועות פ"ו ה""ו מובאת בזה מחלוקת.
בבלי ב"ק צח תולה את הדין בשאלה האם דנים דינא דגרמי, מי שדן מחייב מצד קנס וכך נפסק להלכה בשולחן ערוך חו"מ שפו סעיף ב.
לפי זה חיים חייב לשלם את סכום הזכיה.
לענ"ד למעשה זה לא יקרה לעולם, כי ניתן יהיה לשחזר את הכרטיס לפי מקום הקניה וכדומה, ובמקרה זה כבר נפסק בשולחן ערוך ובבבלי שם, שאם ניתן לשחזר כבון שמשחזרים ואין טעם לקנוס את המזיק.

מתנצל על העיכוב במתן התשובה.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן