שאל את הרב

כיבוד הורים לעומת חילול שבת

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 26/04/09 13:51 ב באייר התשסט

שאלה

שלום רב,

אני רווקה בת 31 המתגוררת בת"א.

בשלושה חודשים האחרונים התחלתי להתחזק ולהתקרב ולאט לאט לקחתי על עצמי כל שבת מצווה אחרת. היום אני שומרת שבת כהילכתה למעט נסיעות ואסביר:

אני מגיעה מרקע חילוני לחלוטין וכך גם משפחתי.

אצלנו במשפחה נהוג לערוך ארוחת שישי מאז היותי ילדה ולהורי מאד מאד מאד חשוב שכל המשפחה תתכנס בשישי לארוחה, זה מעין חוק בל יעבור ולכן בדר"כ אני מגיעה לבית הורי לארוחת שישי שבוע כן שבוע לא.

בשבוע שבו אני נשארת בת"א, אני עושה את השבת עם חברים נוספים שגם הם שומרי שבת והשבת עוברת נפלא ומלאה בקדושה, אך בשבוע שבו אני אמורה להיות אצל הורי, אני נוסעת אליהם בערב שישי כיוון שהם גרים בעיר אחרת וחוזרת באותו היום.

להעביר את השבת בבית הורי לא בא בחשבון מבחינתי כיוון שהם חילוניים לגמרי ולכן יש טלוויזיה דלוקה בכל מקום, רדיו מנגן, אוכל שמתבשל בשבת, טלפונים וכו' דבר שלא מאפשר לי להרגיש את קדושת השבת.

אני ממש לא מעוניינת לכפות על הורי לשנות את אורח חייהם עבורי( ואני בטוחה שגם הם לא יסכימו ) ובנוסף, אין לי שום רצון להסתגר אצלהם בבית בחדר מבודדת כל השבת ולסבול

( שהרי שבת נועדה לעונג לא?), לכן אני מעדיפה פעם בשבועיים לנסוע אליהם בערב שישי ולחזור לת"א.

חשבתי להפסיק להגיע להוריי לארוחות בימי שישי ולהגיע יותר באמצע השבוע, אך הדבר ייסב להם צער נוראי ויש סיכוי שיגרום לריב גדול ביני לבינם.

הדילמה שלי היא: האם שמירת השבת חשובה יותר מכיבוד אב ואם? או שמא עלי לכבד את הוריי גם במחיר של חילול שבת? איך אני אמורה לפתור את הבעייה שאליה נקלעתי??

המון תודה ותבורכו על האתר הנפלא

תשובה

שלום וברכה!

אני מכיר היטב את המצב שתיארת, גם הורי אישתי חילונים ולא פעם היינו צריכים להתמודד עם הסוגיה. לכן אענה בשני מישורים - 1.מישור ההלכתי. 2. מישור האנושי - מה ניתן לעשות.
1. מבחינה הלכתית שמירת שבת גוברת על מצוות כיבוד אב ואם, כפי שמופיע בפרשת קדושים ספר ויקרא פרק יט פסוק ג' " אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ וְאֶת שַׁבְּתֹתַי תִּשְׁמֹרוּ, אֲנִי ה' אֱלֹקיכֶם" וכתב רש"י בפירושו על פסוק זה "ואת שבתותי תשמרו - סמך שמירת שבת למורא אב לומר אע"פ שהזהרתיך על מורא אב, אם יאמר לך חלל את השבת אל תשמע לו וכן בשאר כל המצות". מכאן עלייך לשמור שבת גם אם זה יפגע במצוות כיבוד אב ואם. דבר זה שייך בכל המצוות.
ברם אין זה אומר שאין דרך להמנע מעימות. פשוט צריך לדבר עם ההורים. להסביר שאת אוהבת אותם ואינך רוצה לפגוע בהם, אך יש דברים שמאד חשובים לך ועליהם להתחשב בהם. עליך לפרוס לפניהם את כל הבעיות שתיארת בשאלתך ולבקש מהם להגיע ביחד לפשרה. כמבון תדגישי שאין בכוונתך לוותר על שמירת שבת כהלכתה. אני מקווה שע"י שיחה תגיעו לפתרון.

מקווה שעזרתי לך.

עלי והצלחי!

בברכה,

חיים דב בריסק

כתבות נוספות