שאל את הרב

כוסמת לפסח

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 27/03/06 15:04 כז באדר התשסו

שאלה

בעלי ממוצא אשכנז (רוסי) ובבית אנחנו לא אוכלים קטניות בפסח בבית אצלו לא היה מנהג שלא אוכלים קטניות אבל יכול להיות לפני כן כן נהגו כך ושם המשפחה מעיד שהיו יהודים. רציתי לדעת מה הדין לגבי כוסמת (גרצ'קע)?

תשובה

שלום רב,

החיוב בכוסמת לא ברור - ישנם שני סוגי כוסמת ובכל אחד מן הסוגים ישנו חיוב שונה:
1. כוסמין- כוסמין זה אחד מחמשת מיני דגן- ובחמשת מיני דגן יש שני איסורים מפורשים של "בל ייראה ובל יימצא" שזה ככל חמץ- אסור בהחזקה וכמובן אסור באכילה.
2. כוסמת- סוג של קטניות- אמנם בקטניות אין איסור על החזקתם (כשהינם כשרים לפסח) אך לבני אשכנז- ישנו איסור אכילה.
במקרה של כוסמת אותו העלית - בשני סוגי הכוסמת- יש איסור אכילה. אמנם לא ברור מהו האיסור עצמו- אבל מכיוון שבל מקרה ישנו איסור אכילה, שכן בעלך נוהג כמנהג אשכנז אז עדיף להוציא הכוסמת מהבית ככל חמץ האסור בפסח.
אם ידוע במפורש שהכוסמת היא קטניות (ועל האריזה מוטבעת חותמת "כשר לפסח") אז אפשר להקל ולהחזיק את הקטניות בבית.
בכל מקרה, חשוב להדגיש שלבני אשכנז יש איסור לאכול קטניות בפסח, גם אם המנהג היה שונה קודם לכן.
(לבירור נוסף, ניתן לעיין במשנה ברורה-הלכות פסח- סימן תנ''ג סעיף קטן ד')
בברכת חג שמח, צוות ישיבת הר עציון.

כתבות נוספות